Siirry sisältöön

Tampere Biennale alkaa

Julkaistu 10.4.2018 16.11

Suomalaista nykymusiikkia esittelevä Tampere Biennale levittäytyy kaupungin konserttisaleihin jälleen keskiviikosta sunnuntaihin, 11.–15.4.2018. Finland Festivalsin Vuoden festivaaliksi 2018 valitun tapahtuman teemana on Vapaat radikaalit. Festivaalin esityksissä pohditaan muun muassa äänen teatteria, säveltämisen ja performanssitaiteen suhdetta sekä kineettisen taiteen vaikutusta musiikkiin.

 

Kantaesityksiä on kahdeksantoista. Tampere Filharmonian konsertissa perjantaina kantaesitetään “Jyväskylän shamaanin" Kimmo Kuokkalan uusi teos Industrialis, joka tutkii liikettä ja herkkyyttä lempeällä otteella. Festivaalin omia tilauksia ovat Max Savikankaan ääni-installaatio Lintukoto, joka on näytillä Galleria Rajatilassa, sekä Veli Kujalan virtuoositeos, jonka kantaesittää ÄÄNI-kollektiivi lauantain konsertissaan Ylioppilasteatterissa.

Yksi festivaalin kohokohdista koetaan lauantai-iltana Raatihuoneella, jossa nähdään Johanna Rusanen-Kartanon ja Riikka Hakolan tähdittämän kamarioopperan Silvia ja Minä kantaesitys. Oopperan on säveltänyt Markus Fagerudd. Ennakkolipunmyynti esitykseen on käynyt erityisen vilkkaana.

Festivaalilla nähdään myös kansainvälistä ohjelmistoa. Saksalainen Ensemble Garage ja tanskalainen Esbjerg Ensemble tuovat mukanaan omaa tuoretta ohjelmistoaan höystettynä hienoilla suomalaisilla uutuusteoksilla. Lisäksi yhteistyö Huddersfield Contemporary Music Festivalsin kanssa tuo nuoren brittiläisen huippuyhtyeen The Riot Ensemblen sekä saksofonisti John Butcherin Tampereelle.

Mental Alaska on mukana Telakan keskiviikon ja torstain iltaklubien suunnittelussa, näin myös kokeellisimman kentän ääni saadaan hyvin kuuluviin. Perjantai-iltana 13.4. Klubin lavalle nousevat suomiräpin outolinnut Draama-Helmi ja DXXXA D & Nukkehallitus sekä kotimaisen syntetisaattorimusiikin dream team Keijut. Lauantain päätteeksi taas suunnataan TTT-Klubille, jossa Elifantreen Animone-levynjulkaisukonsertti tarjoilee elektroakustista pop-jazzmusiikkia.

Tampereen taidemuseon kanssa toteutettu äänitaiteen näyttelykokonaisuus keskittyy kineettiseen taiteeseen. Mukana on teoksia 1960-luvulta tähän päivään, ja näyttelypaikkoina toimivat Galleria Rajatilan lisäksi Galleria Saskia, Galleria Himmelblau sekä Tampere-Talon Talvipuutarha.

Tampere Biennalen vuoden 2018 ohjelman on suunnitellut festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjä Sami Klemola.

Sami Klemola
taiteellinen johtaja
p. 050 547 7173
sami.klemola(at)uniarts.fi


Lisätietoja

Tiedottaja (kuvapyynnöt)
Katariina Pasuri
puhelin 040 800 4361
sähköposti [email protected]


Teksti Katariina Pasuri