Siirry sisältöön

Tammerkosken lukion oppilaat tuovat väriä Hämeensillan työmaalle

Julkaistu 9.4.2018 10.47

Raitiotietä varten uudistettava Hämeensilta saa tällä viikolla aivan uutta väriä ja ilmettä, kun Tammerkosken lukion kuvataiteen opiskelijat maalaavat sillan työmaa-aitoihin oman näkemyksensä raikkaasta kaupunkikuvasta.

Tammerkosken lukion opiskelijat maalaavat Hämeensillan työmaa-aitaa
 

Hämeensillan työmaa-aitojen ohella opiskelijat maalaavat Hatanpään valtatien alkupäässä olevan työmaa-aidan. Opiskelijoiden maalaukset piristävät katukuvaa näillä näkymin tämän vuoden loppuun saakka.

Maalaustyö alkaa kadulla sääolosuhteiden salliessa alkuviikolla, aikaisintaan tiistaina 10.4., kun opiskelijat ryhtyvät maalaamaan Hatanpään valtatien alkupään nykyistä työmaa-aitaa. Tämän jälkeen työ etenee Hämeensillan työmaan suoja-aitoihin. Tavoitteena on, että maalareiden urakka on valmiina perjantaina 13.4.

Sillan perusparannustyöt jatkuvat koko taideprojektin ajan. Taiteen tekemisessä hyödynnetään samanaikaisesti tehtäviä kulkureittien muutoksia ja mukaudutaan niihin. Etelänpuoleinen jalkakäytävä suljetaan sillan uudistustöiden vuoksi muutamaksi päiväksi, mikä mahdollistaa myös maalaamisen kapealla kujalla. Maalaustyö tehdään ruuhkaisimpien hetkien ulkopuolella kouluajan puitteissa. Sääolosuhteet voivat vaikuttaa maalaustyön aikatauluun.

Tammerkosken lukion opiskelijat maalaavat Hämeensillan työmaa-aitoja
Tammerkosken lukion opiskelijat maalaavat Hämeensillan työmaa-aitoja


Taideprojektissa mukana 26 opiskelijaa

Viikon mittaiseen maalausoperaatioon osallistuu kaikkiaan 26 Tammerkosken lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijaa ja kaksi kuvataiteen opettajaa. Työskentelyssä on mukana sekä lukion kuvataidelinjan että yleislukion opiskelijoita. Taideprojektiin valmistautuminen alkoi lukiossa jo maaliskuun alussa.

- Maalaamme vanerille opiskelijoiden suunnittelemia kuva-aiheita. Osa kuva-aiheista maalataan vapaalla kädellä, osa sapluunoiden avulla. Sapluunat mahdollistavat etukäteen työskentelyn ja yhtenäisemmän jäljen, kun mukana on kuitenkin suuri joukko maalareita, kertovat projektia vetävät kuvataiteen opettajat Silja Saarikko ja Tuukka Seppälä.

Opiskelijat haluavat palauttaa katukuvaan katupuiden ja muun kasvillisuuden vihreyden, joka on vähentynyt rakennustyömaiden vuoksi Hämeenkadulla, Itsenäisyydenkadulla ja Teiskontiellä.

- Aiheita on mietitty ja ideoitu porukalla. Myös koski, vesi ja Hämeensillan patsaat olivat monen ideoissa mukana. Opiskelijat haluavat erityisesti raikastaa kaupunkikuvaa, minkä vuoksi yhteinen väriskaala pyrkii välttämään tummia ja synkkiä värejä, Saarikko ja Seppälä kertovat.

Taideprojekti käynnistettiin Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen aloitteesta tammikuussa 2018, kun se ehdotti yhteistyötä Tammerkosken kuvataidepainotteisen lukiolle. Tiedossa oli, että kevät tuo Hämeensillalle ison ja pitkäkestoisen työmaan ja vaikuttaa suuresti kadulla liikkumiseen ja kaupunkilaisille tärkeään yhteiseen miljööseen.

- Tämä oli meille ihan ehdottoman hyvä juttu ja lähdimme innoissamme mukaan, kun meihin otettiin yhteyttä ja kysyttiin mahdollisuutta tällaiseen yhteistyöhön, opettajat toteavat. Projekti toteutetaan lukion opetussuunnitelman mukaisena teema&tiimi -työskentelynä, joka mahdollistaa viikon mittaisen työskentelyn yhden laajemman aihekokonaisuuden parissa.

Tammerkosken lukion opiskelijat maalaavat Hämeensillan työmaa-aitoja

Lisätietoja

Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö
Hanna Montonen
puhelin 040 801 6952
sähköposti [email protected]

Tammerkosken lukio
kuvataiteen lehtori
Silja Saarikko
puhelin 040 806 4074
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen