Siirry sisältöön

Kulttuuritalo Laikun ensimmäiset näyttelyt avautuvat 28.4.2018 avajaiskarnevaaleissa

Julkaistu 5.4.2018 11.43

Kulttuuritalo Laikku avataan uudistuneena ihmisten, taiteen ja tapahtumien paikkana suuren avajaisjuhlan saattelemana 28.4.2018. Vanhana kirjastotalona tunnetun rakennuksen sisältä löytyy kaksi uudistettua vaihtuvien näyttelyiden tilaa, Galleria ja Studio. Galleriassa tullaan näkemään muun muassa erilaisia ryhmänäyttelyitä ja tapahtumia, kun taas Studio profiloituu nykytaiteeseen. Laikun ensimmäisinä näyttelyinä 28.4. avautuvat Galleriassa Kuvat puhuvat -näyttely, joka esittelee nykysarjakuvaa Tampereelta, ja Studiossa Tommi Musturin The Walk.

Kulttuuritalo Laikun ensimmäinen näyttely esittelee tamperelaista sarjakuvaa.
 

KUVAT PUHUVAT

Näyttely kokoaa yhteen kymmenen tamperelaisen nykysarjakuvataiteilijan teoksia. Sarjakuvaoriginaaleja, veistoksia, videoteoksia, maalauksia, piirroksia ja installaatiota sisältävä kokonaisuus on villinä rönsyilevä nykytaiteen näyttely, jossa sarjakuvataide on enemmänkin yhteinen lähtöpiste kuin yksittäisiä teoksia rajaava kehys. Vaikka perinteiset sarjakuvan raja-aidat kaatuvat, kuvallisen kerronnan merkitys ei katoa. Kaikkien tekijöiden kuvat puhuvat, välillä kirjaimellisesti tekstattuna tekstinä, välillä viivoilla ja väreillä. Näyttelyn ei ole tarkoitus määritellä nykysarjakuvaa, mutta tässä yhteydessä sarjakuvataide näyttäytyy ainakin kommunikaatiotaiteena. Ruudut ja niiden välit viestivät tarinoidensa lisäksi jotain tekijöidensä maailmankuvasta, oli kyse sitten absurdista huumorista tai vereslihaisesta tunnustuksellisuudesta. Jossain tapauksissa helposti lähestyttävä grafiikka houkuttelee vaikeiden kysymysten äärelle, joissain tapauksissa tarjoillaan myös vastauksia. Räiskyvällä graafisuudella ja haastavilla aiheilla puhuvia ja puhuttelevia teoksia. Hauskin komedia ja karmein tragedia vuorottelevat ja esiintyvät rinta rinnan, kuten elämässä yleensä. Kuvat puhuvat -näyttely on osoitus siitä, kuinka suomalainen nykysarjakuva on elinvoimainen ja aikuinen taidemuoto, ja Tampere alan tärkeimpiä kaupunkeja.

Näyttelyn on kuratoinut kulttuurituottaja Jarno Vesala, ja se on koottu yhteistyössä taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Näyttelyn taiteilijat ovat: JP Ahonen, Juho Juntunen, Jarno Latva-Nikkola, Marko Latva-Nikkola, Mikko Metsähonkala, Lauri Mäkimurto, Tommi Musturi, Emmi Nieminen, Tiitu Takalo ja Jiipu Uusitalo

THE WALK - TOMMI MUSTURI

Tommi Musturi (s. 1975) on tamperelainen taiteilija. Monipuolisen tekijän sarjakuvia on julkaistu eri julkaisuissa useassa maassa. Myös kuvataiteestaan tunnetun Musturin teoksia on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä, The Walk -teos on aikaisemmin nähty muun muassa vuonna 2014 Kiasman Kimpassa-näyttelyssä.

"The Walk on tarina aamusta yöhön. Se on kuvakertomus, jossa katsoja voi kokea pienen päähenkilöhahmon päivänmittaisen matkan läpi fantastisen maailman. Teos kulkee monissa eri tasoissa, tutkii syy- ja seuraussuhteita ja kieppuu, kuten elämällä on tapana. Työn tapahtumapaikat ovat arjessa näkymättömiä tiloja, mikromaailmoita, joihin emme normaalisti kurkista."


Lisätietoja

Koordinaattori
Jarno Vesala
puhelin +358407035744
sähköposti [email protected]


Teksti Jarno Vesala, Ville Pirinen