Siirry sisältöön

Tampereen Ratikka hakee ryhmää kehittämään matkustuskokemusta – haku makettimatkalle Ouluun käynnissä

Julkaistu 29.3.2018 13.17

Tamperelaiset ovat kevään aikana vaikuttamassa, millaisella raitiovaunulla kaupungilla liikutaan kolmen vuoden kuluttua. Maalis–huhtikuussa järjestettävissä katselmuksissa kuntalaisryhmät arvioivat raitiovaunun tilojen ja ratkaisujen käytettävyyttä raitiovaunusta tehdyn täysikokoisen puumallin eli maketin avulla. Katselmuksien tavoitteena on suunnitella Tampereen Ratikalle ylivoimaisen mukava matkustuskokemus. Yksi makettiryhmistä kootaan vapaaehtoisista ilmoittautumisten perusteella. Haku makettimatkalle on parhaillaan käynnissä vasta avatuilla Tampereen Ratikan verkkosivuilla.

Tampereen Ratikan vaunua suunnitellaan Transtech Oy:n Oulun toimipisteessä. Makettimatkan osallistujat matkaavat Ouluun 11.4.2018 tutustumaan ensimmäisen vaiheen makettiin ja arvioimaan matkustuskokemukseen vaikuttavia asioita, kuten raitiovaunun istuimia, kaiteiden asettelua sekä ovi- ja pysäkkipainikkeiden sijaintia. Makettimatkan ryhmäkoko on 15 henkeä ja osallistujat arvotaan ilmoittautuneista. Ilmoittautuminen päivän kestävälle makettimatkalle Ouluun jatkuu 2.4.2018 asti osoitteessa tampereenratikka.fi. Makettimatkan voittajien retki sisältää Tampere–Oulu–Tampere-junamatkan sekä tarjoilut matkan aikana.

Katselmuksissa kaikkiaan kuusi ryhmää arvioi raitiovaunua yleisen käytettävyyden, esteettömyyden ja lastenvaunujen ja polkupyörän kanssa liikkumisen näkökulmista. Makettimatkaa lukuun ottamatta katselmusryhmät on koottu yhteistyössä eri järjestöjen ja yhdistysten kanssa.

Vuoden 2018 huipennuksena oikealta raitiovaunulta näyttävä mallivaunu eli tarkka maketti saapuu Tampereelle loka–marraskuun vaihteessa, jolloin kaikkien tamperelaisten on mahdollista tehdä tarkemmin tuttavuutta Tampereen Ratikkaan.

Makettimatkalle ilmoittautumisen lisäksi Tampereen Ratikan omilla verkkosivuilla voi tutustua, millaisen matkustuskokemuksen Tampereen Ratikka tarjoaa ja seurata ajankohtaisuutisia raitiovaunujen suunnittelusta ja rakentamisesta. Verkkosivuilla nähdään ensimmäistä kertaa Tampereen Ratikalle luotua visuaalista ilmettä, jonka värimaailma ja tunnus tulevat jatkossa tutuiksi raitiotien markkinointiviestinnässä.

– Nyt on valmistunut Ratikalle suunniteltu brändi-ilme. Raitiovaunun muotoilu mukaan lukien väritys valmistuu ensi syksynä. Kokonaisuus tulee sopimaan yhteen, mutta raitiovaunun väritystä brändi-ilmeestä ei voi vielä päätellä, kertoo toimitusjohtaja Pekka Sirviö Tampereen Raitiotie Oy:stä.

Ratikka-aikaan voi matkata myös Tampereen Ratikan Facebook-, Instagram-, Twitter-palveluissa. Raitiotieverkoston rakentamiseen liittyvät asiat löytyvät jatkossakin Raitiotieallianssin verkkosivuilta osoitteesta raitiotieallianssi.fi.

Tampereen Ratikan brändi-ilmeen tausta

Tampereen tarina sekä kaupungin kasvu ja kehitys ovat keskeinen osa Tampereen Ratikka -brändin tarinaa. Tampereen Ratikan brändi-ilme on saanut innoituksensa Tampereen sijainnista vesistöjen äärellä, kaupunkikuvaa piirtävistä tiilenpunaisista tehtaista ja vanhoista rakennuskaunottarista, joiden ohi Ratikka kulkee. Värimaailmassa on haluttu myös muistaa valon merkitys kaupungin kasvussa. Tampereen Ratikan logo ja merkin pyöreä muoto kuljettaa Tamperetta ratikka-aikaan.

Tampereen Ratikan brändin suunnitteluun osallistui tamperelaisia elinkeinoelämän, kulttuurin ja yhdistysten edustajia yhdessä Tampereen Raitiotie Oy:n, Tampereen raitiotien kehitysohjelman, Raitiotieallianssin ja Tampereen kaupungin edustajien kanssa. Brändin ja visuaalisen identiteetin suunnitteli tamperelainen Villivisio Oy.

Brändin värimaailmassa näkyy tamperelaisuus

Tampereen Ratikan päävärien kolmikon muodostavat Tiili, Luovuus ja Energia. Tiilenpunaisista rakennuksista inspiraationsa saanut punaisen sävy eli Tiili kunnioittaa kaupungin ainutkertaista teollista historiaa ja kuvastaa intohimoista asennetta ja tahdonvoimaa, jolla tamperelaiset tekevät asioita. Syvän tummansininen eli Luovuus muistuttaa kaupungin kyvystä luoda uutta sekä viestii raitiotien vakautta ja luotettavuutta. Kirkkaankeltainen eli Energia viittaa elävään kaupunkiin, joka kasvaa ja kehittyy. Keltainen sävy johdattelee ajatukset myös Tampereen Ratikan valoisuuteen.

Kolmea pääväriä tukevat kaksi muuta väriä, jotka ovat vaaleansininen ja harmaanbeige. Vaaleansininen eli Rauha henkii kaupungin leppoisaa tunnelmaa vesistöjen kupeessa. Rauhallisuus on läsnä myös Tampereen Ratikassa, jossa matka taittuu tasaisesti ja sujuvasti. Toinen tukiväri on lämmin, kermaan vivahtava vaaleanruskea eli Koti, joka on tuttu sävy kaupungin katuja reunustavista vanhoista rakennuskaunottarista. Koti-sävy kertoo siitä, miten Tampereen Ratikka on luonteva pala kaupunkia. Ratikalla liikkuminen on helppo omaksua osaksi omaa elämää.


Lisätietoja

Tampereen raitiotie Oy
Toimitusjohtaja
Pekka Sirviö
puhelin 040 334 5798
sähköposti [email protected]