Siirry sisältöön

Hiedanrannan väliaikaisen syötävän puiston suunnitelma nähtävillä

Julkaistu 29.3.2018 11.13

Lielahteen Hiedanrannan alueelle suunnitellaan väliaikaista, yhteisöllistä, kaikille avointa syötävää puistoa. Puistossa alueen asukkailla on mahdollisuus osallistua erilaisten syötävien kasvien viljelyyn ja hoitoon sekä hyödyntämiseen. Suunnitelma on nähtävillä 15.4.2018 saakka. Suunnitelma sijoittuu vanhan vesilaitoksen viereen ja Lielahden kartanon lähelle, sen vanhan hyötypuutarhan alueelle.

Kurpitsoita pellolla
Hiedanrannan alueella sijainneen Enqvistin tehtaan puutarhan kurpitsoita 1900-luvun alusta (kuva: Vapriikin kuva-arkisto).

Hiedanranta on tulevaisuudessa 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosa, jonka kehitystä vauhdittavat erilaiset yhdessä tekemisen kokeilut. Syötävä puisto on osa alueen väliaikaista toimintaa, jonka tarkoituksena on avata aiemmin suljettua aluetta kaupunkilaisten käyttöön. Puistoa suunnitellaan osana Kivireki-kaupunkiviljelyhanketta.

Suunnitelma löytyy 29.3.–15.4.2018 Lielahden kartanon kahvilasta, Lielahdenkatu 10-12, palvelupiste Frenckellistä, Frenckellinaukio 2 B ja verkosta www.tampere.fi/puistosuunnitelmat Palautetta suunnitelmasta voi antaa kaupungin kirjaamoon tai palvelupisteeseen.

Puistoon rakennetaan kivituhkasta ja kierrätyskivistä käytäväverkosto ja aukio. Aukio sijaitsee paikalta puretun Bobrikovin mökin vanhalla paikalla, ja se soveltuu pienimuotoisten puiston teemaan liittyvien tapahtumien järjestämiseen.

Viljelysalueita syötäville kasveille

Puisto jakautuu eri alueisiin joissa viljellään marjakasveja ja hedelmäpuita, kasviksia ja juureksia sekä kukkivia kasveja ja yrttejä. Syötävän puiston tarkoituksena on tarjota syötävää niin ihmisille kuin eläimille ja eliöstölle. Luonnon monimuotoisuutta lisätään niittyalueilla ja käytetään puiston alueelta tulevia oksia ja risuja lahoaitojen materiaalina. Tavoitteena väliaikaisen puiston rakentamisessa on kestävän kehityksen ja rakentamisen periaatteet. Puiston rakentaminen aloitetaan vuonna 2018 ja se valmistuu aikaisintaan vuonna 2020.

Alueen eteläosaan on suunniteltu kasvihuoneille oma alue, jossa on tilaa myös viljelyn ja kasvatuksen yhteyteen puistossa syntyvän eloperäisen aineksen kompostoinnille.

Kivireki - kaupunkiviljelystä resurssitehokasta liiketoimintaa -hankkeen tavoitteena on luoda, kehittää ja testata kaupunkiviljelyn liiketoimintamahdollisuuksia, uusia innovaatioita ja osaamista, jotka liittyvät suljetun ravinnekierron periaatetta toteuttavaan kaupunkiviljelyyn.

Hanketta toteuttavat Tampereen ammattikorkeakoulu ja Käymäläseura Huussi ry, ja sitä rahoittaa Pirkanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki/
Erikoissuunnittelija
Anna Levonmaa
puhelin 040 139 9288

Kivireki-hanke/Tampereen ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö
Eeva-Liisa Viskari
puhelin 040 846 9452


Teksti Tiina Kosonen / Anna-Leea Hyry

Kuvat Vapriikin kuva-arkisto