Siirry sisältöön

Haava-seminaari Sara Hildénin taidemuseossa

Julkaistu 16.3.2018 12.28

Palmusunnuntain aattona, lauantaina 24. maaliskuuta järjestettävän Haava-seminaarin aihe liittyy pääsiäiseen ja Kristuksen kärsimyshistoriaan sekä Berlinde De Bruyckeren näyttelyyn. Puhujina ovat professori Heikki Hanka, kuvataiteilija Pauliina Turakka-Purhonen, professori Helena Sederholm, filosofi Torsti Lehtinen, professori Pauline von Bonsdorff ja esseisti Antti Nylén.

 

Berlinde De Bruyckeren taiteessa lähtökohtana on usein kristillinen ikonografia, ja haavoittuvuuden tematiikka ilmenee sekä fyysisenä että henkisenä. Sidotut haavat kertovat huolenpidosta ja lohdusta. Ne viittaavat menneeseen, mutta merkitsevät samalla uuden alkua. Myös Ovidiuksen Muodonmuutoksia on taiteilijalle tärkeä lähde, johon myös hänen uusin, lilja-aiheinen teossarjansa perustuu. Ovidius kertoo, kuinka Hyakinthoksen haavasta maahan vuotaneesta verestä kasvoi liljan kaltainen kukka.

Seminaarissa haava-aihetta pohditaan taiteen ja filosofian näkökulmasta. Jyväskylän yliopiston taidehistorian laitoksen johtaja, professori Heikki Hanka on kirkkotaiteeseen ja -arkkitehtuuriin perehtynyt taidehistorioitsija. Hän käsittelee puheenvuorossaan haavaa kristillisen ikonografian näkökulmasta. Millaista on tehdä haava? Kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhonen tunnetaan ommelluista veistoksistaan kuten Haavansörkkijä (2003/2006), joiden lähtökohtana on keskiaikainen kirkkotaide ja joissa pyhä limittyy arkiseen. Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen professori Helena Sederholm tutkii nykytaiteen ja tieteen yhteyksiä ja pohtii, mitä haavat ja veri nykytaiteessa kertovat.

Seminaarin jälkimmäisen osan aloittaa filosofi, kirjailija Torsti Lehtinen, joka yhdistää puheenvuorossaan kansalaissodan muiston ja viehtymyksensä eksistentialismiin ja haavan inspiroimaan taiteeseen. Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen professori Pauline von Bonsdorff lähestyy De Bruyckeren taidetta sairaanhoidon näkökulmasta. Puheenvuorossaan hän esittää, että hoitamisen etiikka, mukaan lukien sen hengelliset ulottuvuudet, muodostaa tärkeän kontekstin De Bruyckeren työlle. Esseisti Antti Nylénin mukaan minkä tahansa ruumiillisen kärsimyksen merkki pakottaa solidaarisuuteen. Toisen ihmisen haavan näkeminen, jopa pelkkä ajatus siitä, saa väreet kulkemaan oman ruumiin läpi.

Haava – seminaari pintaa syvemmältä

24.3.2018 klo 12.00–15.15 Sara Hildénin taidemuseo

12.00 Osa I
Tervetuloa
Professori Heikki Hanka: Usko, Toivo ja haava
Kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhonen: Paikkausta, rakkautta, parsintaa
Professori Helena Sederholm: Haavoittuva kauneus

13.45 Osa II
Filosofi Torsti Lehtinen: Ruumisliiteri päämajana
Professori Pauline von Bonsdorff: Haavojen hoitaminen
Esseisti Antti Nylén: Lihan solidaarisuudesta
Keskustelua

Ennakkoilmoittautuminen 22.3. mennessä sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse 03 5654 3500. Seminaarimaksuun 20/15 € (Museokortilla 15 €) sisältyy kahvitarjoilu ja pääsy näyttelyyn.


Lisätietoja

Näyttelypäällikkö
Sarianne Soikkonen
puhelin 040 801 6088
sähköposti [email protected]

Viestintäsuunnittelija
Anne Kauramäki
puhelin 040 837 0357
sähköposti [email protected]

Sara Hildénin taidemuseo