Siirry sisältöön

Vapauden tarinat -näyttely avautuu Vapriikin Galleriassa

Julkaistu 15.3.2018 12.51

Vapriikissa avautuu perjantaina 16.3. gallerianäyttely, joka kunnioittaa Viron 100-vuotisjuhlaa. Viron kansallismuseon, Viron arkkitehtuurimuseon, Viron sotamuseon ja Vapriikin yhteistyössä kokoama näyttely kertoo kahdeksan tarinaa Viron kulttuurista ja mitä nykyään tarkoittaa olla virolainen. Näyttely on esillä 16.3.–10.6.2018.


Isenäinen Viron tasavalta täyttää vuonna 2018 sata vuotta. Vapaus on kallista tavaraa ja se on vaikeasti määriteltävä käsite. Vapaudeksi tai sen puutteeksi ymmärretään erilaisia ja joskus keskenään täysin ristiriitaisia asioita. Nykyään Viron historiasta löytyy erilaisia vapauskertomuksia, joita siirretään tarinoina eteenpäin. Ne kertovat sodasta, kyydityksistä, neuvostoajasta, laulavasta vallankumouksesta ja Viron valtion uudelleen itsenäistymisestä. Jokaisella virolaisella on vapaudesta oma tarina kerrottavanaan.

Näyttelyn tarinat kertovat perinteestä ja kauneudesta, olutkulttuurista, viron kielestä, musiikista, e-Virosta, kansallismuseosta ja sen merkityksestä virolaisen kansallistunteen kehitykselle, Viron arkkitehtuurista sekä Suomen pojista. Ääneen pääsevät myös tavalliset virolaiset, nuoret ja vanhat, jotka pohtivat mitä vapaus on ja mikä tekee ihmisen vapaaksi.