Siirry sisältöön

Uusi yksikkö parantaa syömishäiriötä sairastavien hoitoa Tampereella

Julkaistu 13.3.2018 12.30

Tampereen kaupunki on perustanut uuden syömishäiriöyksikön, jossa tarjotaan hoitoa syömishäiriötä sairastaville aikuisille. Yksikkö on merkittävä parannus syömishäiriötä sairastavien hoitoon, sillä se kokoaa aiemmin hajallaan olleen hoidon ja ammattilaiset saman katon alle.

Valokuva: Sarviksen kiinteistön J-rappu.
 

Yksikössä tulee työskentelemään muun muassa psykiatri, somaattisesta seurannasta vastaava yleislääkäri, ravitsemusterapeutti, psykologi, sosiaalityöntekijä, toimintaterapeutti, mielenterveyshoitaja, sairaanhoitajia sekä fysioterapeutteja. Hoidon apuna käytetään myös kokemusasiantuntijoita.

Yksikköön tullaan lääkärin lähetteellä. Siellä hoidetaan esimerkiksi anoreksiasta, bulimiasta, ahmintahäiriöstä (BED) ja muista häiriintyneestä syömiskäyttäytymisestä kärsiviä, 18 vuotta täyttäneitä potilaita, joiden koti- tai opiskelupaikkakunta on Tampere, Pirkkala, Orivesi tai Vesilahti. Myöhemmin toimintaa on tarkoitus laajentaa nuorempiin potilaisiin sekä Tampereen ympäryskuntiin.

Syömishäiriöyksikkö tarjoaa ainoastaan avohoitoa. Yksikön poliklinikkatoiminta käynnistyi maaliskuussa. Alkukesästä on saatavilla myös ryhmämuotoisia hoitoja ja syksyllä polikliinisen hoidon tueksi ryhdytään tarjoamaan tehostettua, päiväosastomaista avohoitoa. Vakavaa syömishäiriötä sairastavien sairaalahoito toteutetaan jatkossakin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

– Yksikön tarjoama hoito perustuu syömishäiriöoireilun psykologiseen ja psykofysiologiseen ymmärrykseen. Emme pyri pelkästään syömiskäyttäytymisen normalisoitumiseen, vaan sairastuneen kokonaisvaltaisen toipumisen tukemiseen, kertovat erikoistuva lääkäri Milla Linna ja vastaava sairaanhoitaja Suvi Mäkelä syömishäiriöyksiköstä.

Aluksi yksikkö toimii Sarviksen psykiatrian tiloissa Hatanpäällä. Kesällä yksikkö siirtyy Hatanpään puistosairaalan tiloihin.


Lisätietoja

Vs. erikoislääkäri
Milla Linna
puhelin 040 806 2807
sähköposti [email protected]

Vastaava sairaanhoitaja
Suvi Mäkelä
puhelin 040 684 0967
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala

Kuvat Opa Latvala