Siirry sisältöön

Liittokansleri Merkel ohjaa kansainvälisen tasa-arvopalkinnon summan naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön

Julkaistu 6.3.2018 15.58

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta nousi pääteemaksi Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize) juhlatilaisuudessa Tampereella Tampere-talossa 6. maaliskuuta. Joulukuussa julkistettu palkinnonsaaja, liittokansleri Angela Merkel ohjaa 150 000 euron palkintosumman nigeriläiselle naisten ja tyttöjen oikeuksia edistävälle kansalaisjärjestölle. Järjestö suunnittelee perustavansa palkintorahoilla turvakodin.

Madame Mariama Moussa saa palkinnon pääministeri Juha Sipilältä IGEP-palkintojuhlassa 6.3.2018
Pääministeri Juha Sipilä luovutti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon palkintosumman Madame Mariama Moussalle palkintojuhlassa Tampere-talossa 6.3.2018.

- Meidän ei tule suvaita sitä, että naiset joutuvat väkivallan kohteiksi vain siksi, että ovat naisia, liittokansleri Merkel painotti Tampere-talossa esitetyssä videotervehdyksessään ja kutsui järjestöä toivon pilkahdukseksi.

- Tämä kansainvälinen palkinto suuntaa huomiota tarpeeseen edistää tasa-arvoa eri puolilla maailmaa.

UN Womenin Executive Director Phumzile Mlambo-Ngcuka painotti myös omassa videotervehdyksessään naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn merkitystä.

- Liittokansleri Merkel on nostanut esiin yhden aikamme laajimmalle levinneistä, itsepintaisimmista ja tuhoisimmista ihmisoikeusrikkomuksista, hän sanoi.

Palkintosumman vastaanottavan SOS Femmes et Enfants Victimes de Violance Familiale (SOS perheväkivallan nais- ja lapsiuhrit) -järjestön perustaja, kansainvälisestikin tunnustettu tyttöjen ja naisten oikeuksien puolustaja, Mariama Moussa otti palkinnon kiitollisena vastaan.

Hän kertoo, että palkinto mahdollistaa järjestön pitkäaikaisen unelman toteuttamisen. Järjestö suunnittelee perustavansa turvakodin, jossa sukupuoleen perustuvan väkivallan uhreiksi joutuneet naiset ja lapset ovat turvassa ja jossa heille voidaan tarjota henkistä ja fyysistä apua.

Pääministeri Juha Sipilä luovutti ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon liittokanslerin edustajana toimineelle Saksan suurlähettiläälle Detlef Lingemannille. Pääministeri toimi tilaisuuden isäntänä yhdessä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen kanssa.

- Palkinnon tavoitteena on vahvistaa tasa-arvoa kaikkialla maailmassa. Sukupuolten tasa-arvo on yksi suomalaisen yhteiskunnan perusarvoista, pääministeri Sipilä sanoi juhlapuheessaan.

Palkintoseremonian lisäksi tilaisuudessa pureuduttiin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan kansainvälisten asiantuntijoiden paneelikeskustelussa.

- Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Jokaisella naisella ja tytöllä tällä maapallolla on oikeus elää ilman väkivaltaa ja väkivallan pelkoa, sanoi keskustelun avannut tasa-arvosta vastaava ministeri Annika Saarikko.

- Lupaan viedä tämän tärkeän tilaisuuden viestin eteenpäin YK:hon, jossa osallistun naisten asemaa käsittelevän toimikunnan kokoukseen ensi viikolla, Saarikko sanoi.

Lisätietoja

Markkinointipäällikkö Iina Ojala, Tampereen kaupunki, iina.ojala(at)tampere.fi, puh. 040 8016189
Kansainvälisten asioiden neuvos Jorma Korhonen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 410

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto – International Gender Equality Prize

Suomen hallitus perusti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2017. Palkinnon ensimmäinen saaja, Saksan liittokanseri Angela Merkel, julkistettiin 14. joulukuuta Brysselissä. Palkintoon kuuluu 150 000 euron palkintosumma, jota palkinnonsaaja ei saa omaan käyttöönsä, vaan jonka hän ohjaa tyttöjen ja naisten asemaa vahvistavaan kohteeseen. Palkinnonsaaja valitaan joka toinen vuosi.

Tilaisuus on katsottavissa jälkikäteen tallenteena Ulkoinen linkkiYle Areenasta
Palkinnonsaajan julkistustilaisuudesta kuvia median käyttöön: Ulkoinen linkkiValtioneuvoston Flickr-tili
Lisätietoja kansainvälisestä tasa-arvopalkinnosta: Ulkoinen linkkiInternational Gender Equality Prize
Palkinnon Twitter-tili IGEP Finland @igepfinland, tunniste #IGEP

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen avaa IGEP-palkintoseremonian
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen isännöi IGEP-palkintojuhlaa Juha Sipilän kanssa ja avasi tilaisuuden.
Pääministeri Juha Sipilä keskusteli tamperelaisten koululaisten ja opiskelijoiden kanssa ennen palkintojuhlaa.
Pääministeri Juha Sipilä keskusteli tamperelaisten koululaisten ja opiskelijoiden kanssa ennen palkintojuhlaa.
Palkittu Madame Mariama Moussa ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen
Palkittu Madame Mariama Moussa ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen

Kuvat Hanna Leppänen