Siirry sisältöön

Kirjasto Kuplii tuo sarjakuvataiteilijat Metsoon

Julkaistu 27.2.2018 16.12

Kirjasto Kuplii -sarjassa sarjakuvataiteen läänintaiteilija Ville Pirinen haastattelee kolmea mielenkiintoista sarjakuvataiteilijaa, Matti Hagelbergia, Jyrki Nissistä ja Emmi Valvetta, pääkirjasto Metsossa. Lisäksi Metson lavalla esitellään Sarjakuva-Finlandia-ehdokasteokset.

Kirjasto Kuplii -logo
 

Kirjasto Kuplii -sarja alkaa pääkirjasto Metsossa torstaina 1.3. Matti Hagelbergin vierailulla. Hagelbergin sarjakuvilla on tapana kasvaa eeppisiin mittoihin. Omaperäisellä ja työteliäällä raapekartonkitekniikalla tehdyt kirjat kuten Kekkonen (2004) tai Silvia Regina (2010) ovat sekä sisällöllisesti että sivumäärältään suomalaisen sarjakuvan suurteoksia. Vuodesta 2012 asti lehtimuodossa ilmestynyt Läskimooses-saaga on kuitenkin kasvanut vähintäänkin raamatullisiin mittoihin. Hagelberg on kansainvälisesti arvostetuimpia sarjakuvataiteilijoitamme, joka on vaikuttanut suomalaiseen sarjakuvakenttään myös opettajana.

Torstaina 22.3. teoksistaan, työskentelytavoistaan ja suhteestaan kirjastoihin saapuu kertomaan Jyrki Nissinen. 35-vuotias Nissinen lienee maamme ahkerin sarjakuvantekijä, mikäli vertaillaan uran tähänastista kestoa ja julkaistua sivumäärää. Borgtron-lehdet ja kirjat, kuten Kiimaiset maantiesuolan imeskelijät, Yli 10 000 koiran koiranäyttely, Viihdealus Dream Zone tai Kehittymättömät ufot kertovat jo nimillään Nissisen taiteen absurdeista elementeistä. Muusikkonakin tunnettu sekä lukuisia levynkansi-, juliste- ja paitagrafiikoita tehnyt Nissinen vetää kirjastolla myös t-paitatyöpajan. Ennen Nissisen vierailua Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijat esittelevät Metson lavalla tämänvuotiset Sarjakuva-Finlandia-ehdokasteokset.

Torstaina 19.4. Ville Pirisen haastateltavana on Emmi Valve, jonka omaelämäkerrallinen kirja Armo on viime vuosien tärkeimpiä ja kehutuimpia sarjakuvajulkaisuja. Mielenterveysongelmien kanssa kasvamisesta, elämisestä, kärsimisestä ja selviämisestä kertova tarina on monessa kohtaa varsin armotonta luettavaa, ja voimakas värimaailma ryöppyää painostavana tai vapauttavana sairauden ja tarinan tasoja myötäillen. Lopputuloksena on kuitenkin nimensä veroinen teos, jonka rankkojen aiheiden käsittelyssä riittää myös kuivaa ja sysimustaa huumorintajua. Valve tekee myös paljon muuta, kuten lyhempiä Girl Gang Bang Bang -tarinoita sekä pyörittää taidegalleriaa ja järjestää sarjakuvafestivaalia Porvoossa.

Tampereen kaupunginkirjasto järjestää Kirjasto Kuplii -keskustelutilaisuudet yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Sarjakuva-Finlandia-ehdokasteosten esittely järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opetuksen kanssa. Tapahtumat ovat osa Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin 21.–25.3.2018 ohjelmistoa, ja niihin on vapaa pääsy.

Kirjasto Kuplii -keskustelutilaisuudet pääkirjasto Metsossa:

to 1.3. klo 17 Matti Hagelberg, haastattelu
to 22.3. klo 18 Jyrki Nissinen, haastattelu ja työpaja
to 19.4. klo 17 Emmi Valve, haastattelu

Sarjakuva-Finlandia-ehdokasteosten esittely

to 22.3. klo 16.30, Metson lava

JP Ahosen näyttely Metson pohjakerroksessa

Pääkirjastossa 25.3. saakka esillä oleva näyttely esittelee sarjakuvatekijän työprosessia sekä kuvitusta Suomen ihmisten historia -kirjaan.

JP Ahosen häikäisevä kädenjälki on tuttua muun muassa sarjakuvasaagoista Perkeros, Villimpi Pohjola ja Belzebubs. Ahosen kuvitusjälkeä leimaa myös jonkinlainen tarinallisuus sarjakuvatöiden ulkopuolella. Teemu Keskisarjan keväällä 2018 ilmestyvä Suomen ihmisten historia -tietoteoksen (WSOY) kuvitukset ovat tästä loistava esimerkki. Historialliset tapahtumat tulevat lukijan iholle kuvitusten eläväisten hahmojen ja dynaamisen tunnelmallisuuden ansiosta. Kuva kertoo jotain mitä sanat eivät voi kertoa. Aiemmin Oulun taidemuseossa esillä ollut kokonaisuus esittelee myös sarjakuvantekijän työprosessia luonnosten avulla sekä historiallisen kirjan kuvitustyön työlästä taustatutkimusta.

JP Ahonen: Suomen ihmisten historia
28.2.2018 – 25.3.2018
Pääkirjasto Metso, pohjakerrosLisätietoja

Tapahtumakoordinaattori
Anna Szalay
puhelin 040 800 4836
sähköposti [email protected]

Viestintäsuunnittelija
Emma Salmi
puhelin 0400 581 510
sähköposti [email protected]

Näyttely
Viestintäsihteeri
Eva Kallioranta
puhelin 040 733 9277
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi