Siirry sisältöön

Kämmenniemen Ukkokerho tuottaa pop up -museon ensimmäisen näyttelyn

Julkaistu 20.2.2018 7.52

Vilkas puheensorina ja kahvin tuoksu täyttävät tilan, kun Kämmenniemen Ukkokerho kokoontuu Ullakonvainion kerhotilassa. Kerholaiset tuottavat ensimmäisen pop up -museonäyttelyn Kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn pop up -museohankkeessa. Hankkeessa tuotetaan neljä erilaista, osallistujiensa näköistä näyttelyä neljän eri kaupunginosan ikäihmisten kanssa.

Ukkokerho istuu pöydän ääressä
 

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn alueellisessa pop up -museokehittämishankkeessa rakennetaan asukaslähtöisiä pop up -museoita Hervannassa, Lielahdessa, Peltolammilla/Multisillassa ja Teiskossa. Hankkeen yhteistyötahoina Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista toimivat Museokeskus Vapriikki, Kokoelmakeskus, Vapriikin kuva-arkisto ja Pirkanmaan maakuntamuseo. Yhteistyötä tehdään lisäksi Kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn luotsitoiminnan kanssa ja hankkeen rahoittajana toimii Museovirasto.

Pop up -museo syntyy yhteisöllisissä tapaamisissa, joissa tarkastellaan kaupunkilaisten omia esine- ja kuvamaailmoja, sekä niihin liittyviä muistoja ja tarinoita. Pop up -museossa tallennetaan esine- ja kuvamaailmoihin liittyviä tarinallisia kohokohtia ja tuotetaan näin syntyvät alueelliset pop up -museot esille lyhytaikaiseksi näyttelyksi. Näyttely esitetään tiloissa, jossa myös muut alueen asukkaat pääsevät pop up -museosta osallisiksi.

Hankkeessa tuotetaan uudenlaista museotoimintaa, jonka tavoitteena on laajentaa perinteistä museokäsitettä. Alueellisissa pop up -museoissa kaupunkilaiset toimivat aktiivisina heille merkityksellisen kulttuuriperinnön esillenostajina.

Teiskon Ukkokerhon tarinat, esineet ja valokuvat avaavat pop up -näyttelyiden sarjan, joka jatkuu Hervannan, Lielahden sekä Peltolammi-Multisilta -alueen pop up -museoilla. Niihin liittyvät alueelliset pop up -näyttelyt tulevat esille loppukeväästä.

Teiskon Kämmenniemessä kokoontuvassa Ukkokerhossa käy viikoittain 15−20 osallistujaa. Kerho kuuluu Kotipesä-hankkeen toimintaan ja sitä järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuriluotsitoiminnan kanssa. Ukkokerho kokoontuu pop up -hankkeen tiimoilta neljä kertaa. Pop up -museon aikana Ukkokerho on tutustunut kokoelmakeskuksen käyttökokoelman esineisiin, kuva-arkiston valokuviin ja viritellyt elämäkerrallisia ajatuksia. Kerholaiset ovat tuoneet tapaamisiin itselle merkityksellisiä esineitä ja valokuvia, ja he ovat jakaneet yhdessä niihin liittyviä muistoja ja tarinoita, jotka on tallennettu.

Ukkokerhossa tarinoita on virinnyt muun muassa aisakellosta ja viljamakasiinin avaimesta. Yksi tarinoista liittyy kerholaisen ikimuistoiseen lapsuuden kesään, jolloin tarinankertoja oli päässyt kahdeksanvuotiaana avustamaan Suomi-Filmin elokuvaa Siltalan Pehtoori. Elokuva kuvattiin Pekkalan kartanon ympäristössä Ruovedellä vuonna 1953. Pienen avustajan tehtäviin kuului muun muassa näyttelijöiden herätys aamulla ennen kuvauksia. Syksyllä hänelle saapui kiitoskortti, jossa koko Suomi-Filmi elokuvan kuvausryhmä poseerasi ja kuvan taakse oli kirjoitettu kiitokset. Muun muassa tähän tarinaan liittyvä kuva tarinoineen on tulossa esille 27.2. avattavaan pop up -museonäyttelyyn.Lisätietoja

Tuntiopettaja
Aino Mäntyvaara
puhelin 040 682 0814
sähköposti [email protected]


Teksti Aino Mäntyvaara

Kuvat Saana Säilynoja