Siirry sisältöön

Tampere 1918 -luento keskiviikkona

Julkaistu 6.2.2018 10.54

Vapriikin Tampere 1918-luennolla keskiviikkona 7.2. pureudutaan venäläisten osuuteen sisällissodan historiassa. Historiantutkija FT Tuomas Hoppu luennoi aiheesta Venäläiset Suomessa. Luennolle on vapaa pääsy. Ennen luentoa kello 17 opastus Tampere 1918 -näyttelyyn pääsylipun lunastaneille.

 

Venäjällä oli Suomessa vielä noin 40 000 miehen sotavoima sisällissodan alkaessa.

- Leninin hallitus sekä aseisti punakaartit että kannusti sosialidemokraatteja lähtemään vallankumouksen tielle, kertoo Tuomas Hoppu.

Itse sodassa venäläisten apu punakaarteille jäi kuitenkin paljon vähäisemmäksi kuin mitä sosialidemokraatit olivat toivoneet.

- Venäläiset sotilaat olivat haluttomia taistelemaan Suomessa ja upseeristolle kysymys vallankumouksen tukemisesta oli ongelmallinen, koska Leninin hallinto suhtautui enemmän tai vähemmän vihamielisesti venäläiseen sivistyneistöön.

Kuviota monimutkaisti vielä Leninin hallinnon samaan aikaan käymät rauhanneuvottelut Saksan kanssa. Tästä kuullaan lisää luennolla Vapriikissa.

Tuomas Hoppu on Pirkkalassa asuva historiantutkija, joka on kirjoittanut laaja-alaisesti lähes parikymmentä kirjaa. Eniten hän on profiloitunut sisällissodan 1918 historiantutkijana, mutta on kirjoittanut myös kunta-, järjestö-, yritys-, kylä- ja urheiluhistoriaa käsitteleviä teoksia.


Teksti Suvi Syynimaa