Siirry sisältöön

Kirjastossa aiempaa enemmän kävijöitä

Julkaistu 2.2.2018 9.38Kirjastokäyntien määrä kasvoi Tampereella viime vuonna. Lainojen kokonaismäärä laski hieman, mutta lasten- ja nuortenaineiston sekä e-kirjojen lainamäärät nousivat.

Lapsi lukee kirjaa Metsossa
 

Tampereen kaupunginkirjaston kävijämäärä nousi vuonna 2017 4,9 prosenttia edellisvuodesta. Kirjastokäyntejä oli yhteensä 2,6 miljoonaa. Lainojen määrä oli 4,7 miljoonaa, mikä tarkoittaa 2,7 prosentin laskua edellisvuodesta.

Niin kävijöiden kuin lainojenkin määrät laskivat eniten remontissa olleessa pääkirjasto Metsossa ja nousivat selkeästi muun muassa Sampolan ja Lielahden aluekirjastoissa sekä Kämmenniemen, Terälahden ja Koivistonkylän omatoimikirjastoissa. Myös edellisvuonna avatussa Koilliskeskuksessa oli vilkasta.

Lainausluvuissa positiivista oli etenkin 2,1 prosentin kasvu lasten ja nuorten aineiston lainauksessa.

- Lasten ja nuorten lukemisen edistämiseen on panostettu kirjastossa muun muassa nostamalla lasten ja nuortenkirjahankinnan aineistorahaa. Lisäksi koulujen ja päiväkotien kanssa tehtävä systemaattinen yhteistyö tuottaa tulosta. Pääkirjasto Metson viime vuoden luvuissa näkyvät selvästi remontin vaikutukset, mutta käyttöluvut tulevat varmasti palautumaan lähes ennalleen. Tammikuun alusta aloitettu sunnuntaiaukiolo on jo ollut menestys: pääkirjastossa on vieraillut joka sunnuntai noin 1 000 asiakasta, kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg sanoo.

E-aineistojen suosio kasvaa

E-kirjojen osuus kaikista lainoista on vielä pieni, mutta niiden suosio kasvaa. Vuonna 2017 PIKI-kirjastojen kokoelmassa oli yhteensä noin 2 500 e-kirjaa ja e-äänikirjaa. Niitä lainattiin yhteensä yli 57 000 kertaa, mikä tarkoittaa peräti 58 prosentin kasvua edellisvuoteen. Etenkin e-äänikirjat olivat suosittuja – jokainen äänikirja oli lainassa keskimäärin 26 kertaa.

Vuoden 2017 lainatuin e-kirja PIKI-kirjastoissa oli Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma ja varatuin e-kirja Eve Hietamiehen Hammaskeiju.

Myös e-lehtipalveluiden eMagzin, ePressin ja PressReaderin käyttö lisääntyi vuonna 2017 selvästi edellisvuodesta.Lisätietoja

Kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja
Pirkko Lindberg
puhelin 0400 985 991
sähköposti [email protected]
vaihde 03 565 611


Teksti Emma Salmi

Kuvat Opa Latvala