Siirry sisältöön

Suomen kuningas -näyttely avautuu Milavidassa

Julkaistu 31.1.2018 14.04

Mitä, jos Suomesta olisikin tullut monarkia? Suomen tasavalta täytti juuri täydet sata vuotta, mutta historia olisi voinut mennä toisinkin. Oliko kuningashankkeessa kyse haihattelusta vai reaalipolitiikasta? Museo Milavida paljastaa 9.2.–28.10. avoinna olevassa näyttelyssään myös monarkian vastustajien kuningasseikkailuksi parjaaman hankkeen taustat.

 

Suomessa käytiin kuninkaan kuninkaanvaali lokakuussa 1918 ja valtaistuimelle valittiin Hessenin prinssi Friedrich Karl (1868–1940), Saksan keisari Wilhelm II:n lanko. Muitakin ehdokkaita oli. Vasta valittu kuningas kuitenkin kieltäytyi vastaanottamasta kruunuaan jo joulukuussa 1918 Saksan sotaonnen käännyttyä. Hanke hiipui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin.

Museo Milavidan näyttely kertoo Suomen monarkiahankkeen taustoista ja Suomen kuningaskunnan valmisteluista. Esillä on kuninkaanlinnaan hankittua esineistöä yksityis- ja museokokoelmista. Näyttelyä varten valmistettiin myös Eric O. W. Ehrströmin suunnittelema Suomen kuninkaan kruunu Kansallisarkistossa ja Serlachius-museoiden arkistossa säilyneitten luonnosten pohjalta. Se toteutettiin yhteistyössä Serlachius-museoiden kanssa.


Teksti Suvi Syynimaa