Siirry sisältöön

Tampereen hyvinvointipalveluilla vuosi 2017 oli erityisen menestyksekäs

Julkaistu 16.1.2018 11.51

Tampereen kaupungin hyvinvointipalveluiden tekijät voivat katsella tyytyväisin mielin kulunutta vuotta 2017. Vuoden aikana saavutettiin erityisen paljon sekä paikallista että valtakunnallista kiitosta ja kunniaa tehdystä työstä.

Museokeskus Vapriikki valittiin syksyllä 2017 Vuosisadan museoksi, kun Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi palkittiin suomalaisia kulttuurin tekijöitä ja tekoja. "Vapriikki on tuore, laajalti verkostoitunut, monikasvoinen, keskellä kaupunkilaisten arkea, iloinen, dynaaminen, osaava, kaikkien museo jääkiekkofaneista nykytaidefriikkeihin", todettiin Vuosisadan museon valintaperusteluissa.

Vuoden 2017 aikana Vapriikki saavutti myös uuden kävijäennätyksensä. Monipuoliset näyttelyt kiinnostivat yleisöä laajasti ja vuoden aikana näyttelyitä kävi katsomassa ennätykselliset 206 171 kävijää. Alkuvuodesta 2017 Vapriikissa avattiin Suomen pelimuseo, keväällä Kielletty kaupunki, kesällä Birckala 1017 ja joulukuussa Kadonneet kaunottaret.

Suomen pelimuseo Vapriikissa on ensimmäinen peleille ja pelaamiselle omistettu museo Suomessa. Museo sai viime vuonna kaksi merkittävää tunnustusta: Vuoden pelikasvattaja ja Sensation of the Year. Pelikasvattajien verkoston järjestämässä avoimessa yleisöäänestyksessä pelimuseo valittiin Vuoden pelikasvattajaksi. Äänestäneiden palautteissa pelimuseota luonnehdittiin helposti lähestyttäväksi, hienoksi, toiminnalliseksi ja nostalgiseksi paikaksi, jossa voi oikeasti pelata. Sensation of the Year -palkinnon museo sai Suomen pelinkehittäjät ry:n ja Neogames Finland ry:n järjestämässä Finnish Game Awards 2017 -tapahtumassa.

Muumimuseo avattiin Tampere-talossa

Maailman ainoa Muumimuseo avautui Tampere-talon uusissa tiloissa kesäkuussa 2017. Tove Janssonin alkuperäisiin taideteoksiin perustuva Muumimuseo on täysin uudenlainen, elämyksellinen taidemuseo, joka sopii kaikenikäisille kuvataiteen ja muumien ystäville. Muumimuseon perustana on Tove Janssonin ainutlaatuinen muumitaiteen kokoelma, joka lahjoitettiin Tampereen taidemuseolle 1986.

Muumimuseo on ollut heti avaushetkestään lähtien suuri yleisömenestys. Museo on kiinnostanut laajasti sekä suomalaisia että ulkomaisia vierailijoita. Näyttelyyn on tutustunut vuoden 2017 loppuun mennessä 71 000 kävijää. Noin kolmasosa vierailijoista tulee ulkomailta, suurin osa Japanista.

Tampere Jazz Happeningille arvostettu EJN Award for Adventurous Programming -palkinto

Europe Jazz Network myönsi Tampere Jazz Happeningille arvostetun EJN Award for Adventurous Programming -palkinnon huhtikuussa 2017. Se myönnetään eurooppalaiselle festivaalille menestyksekkäästä näkemyksellisen ja yleisöä kiehtovan musiikkiohjelman suunnittelusta.

Palkinnon perusteluissa kiitettiin Tampere Jazz Happeningin korkeaa taiteellista tasoa ja vahvaa yhteyttä paikalliseen yhteisöön. Tampere Jazz Happening on maailmanluokan tapahtuma, jossa nuorilla suomalaisilla jazzmuusikoilla on mahdollisuus testata ideoitaan yhdessä jazzin legendojen kanssa ja saada merkittävää kansainvälistä huomiota. Festivaalin tuottaa Tampereen Musiikkijuhlat, joka on osa Tampereen kaupungin kulttuuripalveluja.

Tampere Biennale valittiin Vuoden festivaaliksi

Suomalaisten kulttuurifestivaalien kattojärjestö Finland Festivals valitsi Tampere Biennalen Vuoden festivaaliksi. "Uuteen suomalaiseen taidemusiikkiin keskittyvä Tampere Biennale taipuu luontevasti yllätyksellisiin suuntiin, kehittyy jatkuvasti ja on aina avoin uudelle", valintaperusteluissa luonnehdittiin festivaalia. Biennalen järjestelyistä vastaa Tampereen Musiikkijuhlat.

Metson peruskorjaus valmistui

Pääkirjasto Metson kaksi vuotta kestänyt peruskorjaus saatiin valmiiksi marraskuussa 2017. Remontissa käytiin läpi kaikki Metson kolmen kerroksen tilat. Merkittävä muutos oli Tammerkosken rannalla sijainneen lehtilukusalin siirtyminen Metson parvikerroksen tiloihin. Erityistä huomiota kiinnitettiin pääkirjaston esteettömyyden parantamiseen. Tässä onnistuttiin, sillä vammaisneuvosto myönsi peruskorjatulle Metsolle vuoden 2017 esteettömyyspalkinnon.

Tampere palkittiin perheliikuntamyönteisenä kuntana

Tampere palkittiin perheliikuntamyönteisestä toiminnasta kunniamaininnalla syyskuussa 2017, kun opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö palkitsivat Suomen perheliikuntamyönteisiä kuntia. Perheliikuntamyönteisyyden arvioinnissa ministeriöt arvioivat muun muassa ohjatun toiminnan edullisuutta tai maksuttomuutta sekä liikuntapaikkojen saavutettavuutta ja monipuolisuutta.

Huomiota ministeriöt kiinnittivät myös siihen, miten Tampereella neuvoloissa, varhaiskasvatuksessa ja kouluterveydenhuollossa ohjataan lapsia ja lapsiperheitä liikunnan pariin. Paikallisten järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö, kuntalaisten kuuleminen kehittämistoiminnassa ja erityisten perheliikunnan kehittämishankkeiden toteuttaminen olivat myös tärkeitä kriteereitä. Tampereella lisäarvoksi katsottiin aktiivisuus muun muassa Liikkuva koulu -toiminnassa.

Tampereen hyvät terveyspäätökset saivat tunnustusta

Tampereen kaupunki sai tunnustusta hyvistä terveyspäätöksistään Aivoliiton, Sydänliiton ja Diabetesliiton Yksi elämä -terveystalkoissa marraskuussa 2017. Tampere palkittiin päättäjät-kategoriassa.

"Tampereen kaupunki tekee jatkuvasti arvokkaita terveyspäätöksiä monella eri toimialalla. Tampereella on toteutettu muun muassa Sydänmerkki joukkoruokailuun sekä maksuttomat monipuoliset liikuntaryhmät lapsille ja nuorille, kehitetty lähiliikuntapaikkoja ja palkattu psykologi diabetesvastaanotolle. Tampereella on myös digiohjelman avulla kehitetty terveydenhuollossa potilastietojärjestelmiin kertyvän massadatan hyödyntämistä diabeteksen hoidossa", palkintoperusteluissa todettiin.

Perusopetuksessa ja päivähoidossa kehitettiin toimivia verkostoja

Tampereen perusopetuksessa kiinnitettiin vuoden 2017 aikana erityistä huomiota lasten liikkumisen edistämiseen. Perusopetuksessa tehtiin hyvää yhteistyötä muun muassa terveyspalveluiden, liikuntatoimen, kaupunkiympäristön rakennesuunnittelun, liikuntaseurojen sekä yksityisten liikuntapalveluiden tuottajien kanssa. Toimivan verkoston ansiosta lapsilla on paremmat mahdollisuudet monipuolisen liikunnan harrastamiseen.

Uudet opetussuunnitelmat vaikuttavat koulujen toimintakulttuuriin. Tampereella kehitettiin muutoksen tukemiseen ops-agenttiverkosto, jossa 24 agenttia tarjoaa opettajille tukea opetussuunnitelmaan liittyvissä asioissa. Agentit jakavat toimivia käytänteitä ja hyviä ideoita sekä kouluttavat opettajia.

Tampere on suomalaisessa koulumaailmassa edelläkävijä kielten opiskelun varhentamisessa. Kaikilla perusopetuksen 1.-2. luokkien oppilailla on ollut mahdollisuus varhennettuun kielenopetukseen lukuvuodesta 2017-2018 lähtien. Tampereen kouluissa on tutustuttu eri kieliin leikinomaisesti ja toiminnallisesti tunti viikossa.

Digitalisaatiota on viety eteenpäin sekä perusopetuksessa että varhaiskasvatuksessa vuoden 2017 aikana. Perusopetuksessa asiointi tapahtuu tällä hetkellä pääsääntöisesti digitaalisesti. Käytännössä tämä näkyy muun muassa siten, että kaikilla oppilailla on henkilökohtainen digitaalinen lukujärjestys.

Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa aloitettiin vuoden 2017 aikana vasu-agentti-verkosto. Verkostossa toimivat varhaiskasvattajat tukevat uuden varhaiskasvatussuunnitelman jalkauttamista päiväkoteihin. Verkoston toiminta on koettu tärkeäksi päiväkodeissa. Myös viime vuonna aloitetut päivähoitajien vertaismentorointiryhmät ovat hyviä keinoja kehittää osaamista.

Kotihoito on seudun pyöräilymyönteisimpiä työpaikkoja

Tampereen kaupungin kotihoito sai keväällä 2017 tunnustusta henkilökunnan pyöräilyn edistämisestä pyöräilymyönteisenä työpaikkana. Tampereen seudun pyöräilymyönteisimmät työpaikat löydettiin sosiaalisessa mediassa pyydettyjen ilmiantojen perusteella. Kaupungin kotihoidon lisäksi palkinnon saivat Accenture Tampere ja Tampereen yliopisto. Kaikki palkitut työnantajat tukevat työntekijöidensä työmatkapyöräilyä tarjoamalla turvalliset pyöräparkit, toimivat sosiaalitilat ja pyörähuoltoa sekä osallistuvat aktiivisesti pyöräkampanjoihin. Myös yhteiset asiointipyörät ovat helppo tapa edistää liikkumista työpäivän aikana.

Hatanpään sairaala yhdistyi Taysiin vuoden 2018 alussa

Vuoden 2017 aikana valmisteltiin Hatanpään sairaalan ja Taysin yhdistämistä. Sairaala- ja kuntoutuspalvelut yhdistettiin tukipalveluineen Taysiin 1.1.2018. Yhdistymisessä kaupungin erikoissairaanhoidon noin tuhat työntekijää siirtyi sairaanhoitopiirin palvelukseen ja Hatanpään sairaalasta tuli Tays Hatanpää.

Tesoman hyvinvointipalvelujen allianssimallia vietiin eteenpäin

Tesoman hyvinvointikeskuksen palvelut toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa allianssimallilla. Palvelut tulevat olemaan kaupungin julkisia palveluita, mutta ne toteutetaan kumppanuusmallilla, jossa Tampereen kaupunki ja Mehiläinen-ryhmittymä muodostavat allianssin. Osapuolet jakavat keskenään toiminnan riskit ja hyödyt sekä sitoutuvat yhteisesti sovittuihin tavoitteisiin, joista tärkein on alueen asukkaiden hyvinvoinnin lisääntyminen. Sopimuskausi on kymmenen vuotta ja allianssin tuottamissa hyvinvointipalveluissa tulee työskentelemään noin 200 henkilöä. Tesoman hyvinvointikeskus avautuu keväällä 2018.

Katso video Tampereen kaupungin hyvinvointipalveluiden menestyksestä vuoden 2017 aikana.


Lisätietoja

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtaja
Taru Kuosmanen
puhelin 040 704 7337
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki