Siirry sisältöön

Taiteesta uusia voimavaroja maahanmuuttajaopiskelijoille

Julkaistu 9.1.2018 7.53

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE oli mukana toteuttamassa taiteilijaresidenssiä Tredun maahanmuuttajakoulutuksessa syksyllä 2017. Kokeilulla haettiin uusia näkökulmia monikulttuuristen museopalvelujen kehittämiseen ja taiteen hyödyntämiseen maanmuuttajien koulutuksessa. Ammattitaiteilijat työskentelivät opiskelijoiden kanssa käsitellen yhteiskunnallisia asioita ja elämänsuunnitelmia taiteen menetelmin. Hanke toteutettiin ja rahoitettiin TAITEn, Tampereen seudun ammattiopisto Tredun, MATTO - Maahanmuuttajat tuetusti työpaikalla oppimassa -projektin sekä Taiteen edistämiskeskuksen yhteistyönä.

Opiskelijat piirtävät pöydän ääressä, kuva otettu ylhäältäpäin
 

Tredun opiskelijat työskentelivät marras-joulukuussa kahden ammattitaiteilijan johdolla. Tavoitteena oli luoda uusia oppimisen ja yhteisen osallistumisen kokemuksia opiskelijoille ja työntekijöille. Opiskelijoita tuettiin tunnistamaan omaa osaamistaan ja hyödyntämään taitojaan oman ammatillisen polun syventämisessä.

Residenssijaksolla opiskelijoiden kanssa työskentelivät tanssitaiteilija Riina Hannuksela ja teatteri-ilmaisuohjaaja Sanna Niemi. Tanssitaiteilija Riina Hannukselan työskentelyn pohjaideana oli tuottaa yhteisöllisiä "löytöretkiä suomalaiseen yhteiskuntaan". Opiskelijat tutustuivat Hannukselan opastuksella suomalaiseen yhteiskuntaan toiminnallisesti ja määrittelivät omaa paikkaansa yhteiskunnassa. Opiskelijoiden osaamista, ammatillisia tavoitteita ja unelmia käsiteltiin taiteen keinoin. Tanssin, valokuvaamisen ja videoinnin rinnalla teemaa käsiteltiin myös keskustelemalla.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Sanna Niemi ohjasi opiskelijoita tekemään digitarinoita. Niemi järjesti kahdelle opiskelijaryhmälle työpajoja, joissa opiskelijat laativat henkilökohtaisen tarinan aiheesta "Omat tavoitteeni ja unelmani". Digitarinoita valmistaessaan opiskelijat vahvistivat taidetta tehden itsetuntemustaan ja -luottamustaan ja pohtivat tulevaisuudensuunnitelmiaan. Tarinoiden kautta myös opettajat tulivat tietoisemmiksi opiskelijoiden ajatuksista.

Sekä oppilailta että opettajilta saatiin residenssistä hyvin myönteistä palautetta. Osallistujat kokivat saaneensa uusia näkökulmia ympäristöönsä ja oppimiseen. Taidelähtöisten menetelmien avulla opiskeluun saatiin konkreettisia välineitä, joiden avulla opiskelijat voivat tavoitteellisesti suunnitella tulevaisuuttaan. Taiteen tekeminen yhdessä vahvisti myös ryhmähenkeä.

Lisätietoja hankkeesta saa taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Arttu Haapalaiselta Taiteen edistämiskeskuksesta.


Arttu Haapalainen
puhelin 0295 330 843
sähköposti [email protected]


Teksti Eeva Kaura, Anne Keskitalo, Arttu Haapalainen

Kuvat Riina Hannuksela