Siirry sisältöön

Tampereen valinnanvapauskokeilu laajenee suun terveydenhuoltoon ja henkilökohtaiseen budjettiin

Julkaistu 20.12.2017 9.37

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 19.12.2017 Tampereen kaupungille valtionavustusta valinnanvapaus- eli palvelusetelikokeilun laajentamiseen henkilökohtaisen budjetin toimintamallin selvitystyöhön sekä suun terveydenhuoltoon. Kokeilun laajennukseen tulevat mukaan myös Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Nokia, Sastamalan yhteistoiminta-alue, Valkeakoski ja Ylöjärvi.

Uusien kuntien myötä kokeilussa on mukana 84 prosenttia Pirkanmaan väestöstä.

Henkilökohtaisen budjetin osalta selvitetään asiakkaiden ja markkinoiden edustajien näkemyksiä sekä kehitetään toimintamalleja maakunnallista pilottia varten.

Suun terveydenhuollon kokeilussa 18 vuotta täyttäneet henkilöt voivat valita kunnallisen palvelun sijaan yksityisen hammashoitolan kokeiluun hyväksyttyjen palveluntuottajien joukosta. Kokeiluun otettava asiakasmäärä tarkentuu kokeilun suunnittelun edetessä. Suun terveydenhuollon kokeiluun ovat lähdössä Tampere, Lempäälä, Pirkkala, Nokia ja Valkeakoski.

Terveysasemapalvelujen osalta Tampereen kokeilua ei laajenneta, vaan sitä jatketaan suunnitellusti postinumeroalueilla 33530 ja 33710, jotka kuuluvat Kaukajärven, Linnainmaan, Hervannan ja Tammelakeskuksen terveysasemien piiriin.

Kokeilun laajennukset on tarkoitus toteuttaa niin, että ne voidaan yhdistää maakunnallisiin pilotteihin vuoden 2018 aikana.

Palvelusetelikokeilu on osa valtioneuvoston Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanketta. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi valtionavustusta Tampereen lisäksi kolmelle käynnissä olevalle kokeilulle niiden laajentamista varten sekä viidelle kokonaan uudelle hankkeelle. Tampereen ja Pirkanmaan kuntien kokeilun laajennus sai valtionavustusta yhteensä 1,6 miljoonaa euroa.

Rahoituspäätökset koskevat toimintaa vuoden 2018 loppuun saakka. Vuoden 2019 rahoituksesta sovitaan erikseen.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki
Kehittämisjohtaja
Anniina Tirronen
puhelin 040 801 6378
sähköposti [email protected]

Pirkanmaa 2019 -hanke
Projektipäällikkö, valinnanvapausmallit
Tanja Koivumäki
puhelin 040 800 7410
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala