Siirry sisältöön

Ojalan siirtolohkare rauhoitettiin luonnonmuistomerkiksi

Julkaistu 19.12.2017 18.00

Ojalan alueella Maaniityssä sijaitseva poikkeuksellisen näyttävä siirtolohkare rauhoitetaan luonnonmuistomerkiksi. Ympäristö- ja rakennusjaoston päätti rauhoituksesta 19.12.2017. Siirtolohkareen rauhoittamisella Tampereen kaupunki osallistuu Kuntaliiton kampanjaan, jolla kuntia kannustetaan perustamaan luonnonmuistomerkki 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Siirtolohkare sijaitsee Tampereen kaupungin omistamalla alueella.

Kuva: Ojalan siirtolohkare
 

Suurikokoisen siirtolohkareen pituus on noin 14 metriä, leveys noin 6 metriä ja korkeus noin 7 metriä. Ojalan ensimmäisessä asemakaavassa (8637) kaavaehdotusvaiheen yleissuunnitelmissa siirtolohkare on huomioitu erityiskohteena, ja se sijaitsee alueella, jota kehitetään rakennetuksi metsäiseksi puistoksi.

Luonnonsuojelulain mukaan puu, puuryhmä, siirtolohkare tai vastaava luonnonmuodostuma voidaan rauhoittaa luonnonmuistomerkkinä kauneuden, harvinaisuuden, maisemallisen merkityksen, tieteellisen arvon tai muun vastaavan syyn vuoksi. Rauhoitetun luonnonmuistomerkin vahingoittaminen tai turmeleminen on kielletty.

Tampereella on rauhoitettu parikymmentä luonnonmuistomerkkiä, joista suurin osa on näyttäviä tai erikoisia puita. Tampereella on aiemmin rauhoitettu yksi siirtolohkare ns. Jättiläisenkivi Takahuhdissa.


Lisätietoja

Ympäristösuunnittelija
Jenna Pihlajamäki
puhelin 040 548 5060


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen