Siirry sisältöön

Hatanpään sairaala ja Tays yhdistyvät vuoden alussa

Julkaistu 19.12.2017 10.51

Tampereen kaupungin omistama Hatanpään sairaala yhdistyy 1.1.2018 Taysiin, ja kaupungin erikoissairaanhoidon noin tuhat työntekijää siirtyy sairaanhoitopiirin palvelukseen. Hatanpään sairaalasta tulee Tays Hatanpää. Ensi vuoden alusta lähtien Pirkanmaan koko julkinen erikoissairaanhoito on Taysin toimintaa.

Valokuva: Leikkaussalissa Hatanpään sairaalassa.
 

Sairaala- ja kuntoutuspalveluista Tampereen kaupungille jäävät Hatanpään puistosairaalan psykogeriatrian palvelut, Rauhaniemen sairaalan kuntoutuspalvelut sekä Oriveden terveyskeskuksen vuodeosastopalvelut. Hatanpään terveysaseman toiminta jatkuu Hatanpään sairaalassa Tampereen kaupungin toimintana. Kiireellistä hoitoa tarvitsevat tamperelaiset ohjataan virka-ajan jälkeen tarvittaessa kiirevastaanotolle Hatanpään terveysasemalle (arkisin klo 16 - 20 ja viikonloppuisin klo 10 - 16) tai Ensiapu Acutaan.

Hatanpään sairaalan puhelinnumerot muuttuvat 10. tammikuuta 2018. Uusi vaihteen numero Tays Hatanpäälle on silloin 03 311 58000. Sairaanhoitopiirin muita yksiköitä palveleva vaihde ei muutu, se on edelleen 03 311 611.

Potilasta voidaan tarvittaessa tutkia ja hoitaa kaikissa Taysin toimipisteissä. Kutsut tutkimuksiin tulevat jo Taysin nimissä. Potilaiden lähetteet osoitetaan Tays Keskussairaalaan, josta ne jaetaan eri toimipisteisiin. Lasku hoidosta tulee jatkossa Taysista. Kaikki Taysin asiakasmaksut löytyvät vuoden alusta lähtien osoitteesta tays.fi.

Hoitosuhteessa olevien potilaiden hoitava lääkäri tai hoitopaikka säilyvät pääasiassa normaalisti. Tamperelaisia hoidetaan jatkossakin ensisijaisesti Taysin toimipisteissä Tampereella. Toimipisteiden välillä on tehty työnjako, jonka perusteella on mahdollista, että tutkimukseen tai hoitoon kutsutaan myös muihin toimipisteisiin. Kutsusta on tärkeää tarkistaa, mihin toimipisteeseen potilas on kutsuttu.

Kiireettömän erikoissairaanhoidon hoitopaikan voi valita mistä tahansa suomalaisesta julkisesta sairaalasta. Valinta tehdään yhdessä lähettävän lääkärin kanssa. Tays toimii yhden sairaalan periaatteella. Potilaan valitessa Taysin, tutkimukset ja hoito toteutetaan yhdessä Taysin viidestä sairaalasta työnjaon mukaisesti. Mahdollisuuksien mukaan potilaan toiveet pyritään ottamaan huomioon sairaalaa valittaessa.

Hatanpään palveluista tietoa palveluneuvonnan sähköpostista

Yleisluonteisia neuvoja Hatanpään sairaalan palveluihin liittyvissä asioissa voi kysyä esimerkiksi Tampereen kaupungin chat-neuvontapalvelusta osoitteessa www.tampere.fi/hatanpaansairaala . Palvelu toimii vielä joulukuun ajan kaupungin nettisivuilla arkisin klo 8 - 9.30 ja ti - pe klo 14 - 15.45. 1.1.2018 lähtien voi kysyä Hatanpään sairaalan palveluista sähköpostitse osoitteella [email protected] Omaa sairautta koskeviin henkilökohtaisiin kysymyksiin, joiden vastaamiseen vaaditaan potilastietoja, ei vastata palveluneuvonnan kautta. Niihin vastataan hoitoyksikössä tai kutsun lähettäneessä yksikössä.

Tamperelaiset voivat kysyä terveyspalveluistaan myös terveyspalvelujen neuvonnasta puh. 03 10023 joka päivä klo 7 - 22. Terveyspalveluiden neuvontanumerossa sairaanhoitaja antaa hoito-ohjeita, arvioi hoidon tarpeen ja tarvittaessa varaa vastaanottoajan Tampereen kaupungin lääkärille tai sairaanhoitajalle.

Sähköinen asiointi muuttuu

Hatanpäällä on voinut asioida myös sähköisesti Tampereen kaupungin nettisivujen kautta, mutta jatkossa Hatanpään erikoissairaanhoidon potilaat käyttävät sairaanhoitopiirin sähköistä OmaTays-palvelua. Käyttö aloitetaan asteittain, joten osa nyt sähköisesti hoidetuista palveluita joudutaan hoitamaan aluksi perinteisesti puhelimitse ja kirjeitse. Tavoitteena on, että Hatanpään aiemmat sähköiset palvelut voidaan tarjota OmaTaysin kautta kevään aikana osoitteessa www.omatays.fi. Valtakunnallinen Omakanta-palvelu toimii normaalisti osoitteessa omakanta.fi ja sieltä voi käydä tarkistamassa hoitoon liittyvät asioita.

Kotisairaalan toiminta jatkuu Hatanpäällä

Taysin kaikissa toimipisteissä on jatkossa tarjolla poliklinikkatoimintaa sekä vuodeosastohoitoa. Tays Sastamalassa ei hoideta leikkauspotilaita. Taysissa uudistettiin päivystyksessä ja leikkaustoiminnassa toimipisteiden välistä työnjakoa. Tays Hatanpäällä hoidetaan kiireetöntä erikoissairaanhoitoa, vuodeosastohoitoa vaativaa kirurgiaa ja päiväkirurgiaa. Hatanpään sairaalassa jatkuu myös kotisairaalan toiminta.

  • Yhteispäivystys toimii Tays Keskussairaalassa ja Tays Valkeakoskella, jossa on myös 1.1.2018 lähtien ympärivuorokautiset laboratorio- ja kuvantamispalvelut.
  • Keskussairaalassa tarjotaan erityisesti päivystysleikkauksia ja vaativaa kirurgiaa sekä vuodeosastohoitoa ja tehohoitoa.
  • Tays Valkeakoskella tehdään pääasiassa päiväkirurgiaa. Aivoverenkiertohäiriöiden tehokuntoutus ja vuodeosastohoito jatkuvat.
  • Tays Sastamalassa tarjotaan paikallispuudutuksessa tehtäviä toimenpiteitä, vuodeosastohoitoa ja kuntoutusta. Leikkaustoiminta päättyy vuodenvaihteessa.
  • Tays Pitkäniemessä on pääosa Pirkanmaan psykiatrian ja kehitysvammahuollon palveluista.

1.1.2018 lähtien Tays Hatanpään virallinen postiosoite on Tays Hatanpää, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, PL 2000, 33521 Tampere ja [email protected] Tays Hatanpään käyntiosoite ei muutu, se on edelleen Hatanpäänkatu 24, 33900 Tampere.


Lisätietoja

Palvelujohtaja
Arto Ranta
puhelin 050 512 1546
sähköposti


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Opa Latvala