Siirry sisältöön

Liittokansleri Angela Merkelin saaman tasa-arvopalkinnon kohde julkistetaan Tampereella alkuvuonna 2018

Julkaistu 15.12.2017 10.46

Suomen hallituksen perustama kansainvälinen tasa-arvopalkinto (International Gender Equality Prize) on myönnetty Saksan liittokansleri Angela Merkelille tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta maailmanlaajuisesta toiminnastaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä naisten ja tyttöjen puolestapuhujana.

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto Igep, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen pääministeri Juha Sipilä; © Juha Roininen / EUP-IMAGES
 

Tampereen kaupunki onnittelee Saksan liittokansleri Angela Merkeliä ensimmäisestä kansainvälisestä tasa-arvopalkinnosta. Liittokansleri Merkelin valitsema palkintokohde julkistetaan Tampereella alkuvuonna 2018 järjestettävässä korkean tason tasa-arvoseminaarissa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

- On merkittävää, että palkintokohde julkistetaan Tampereella tasa-arvoseminaarissa. Tampereella on vahva tasa-arvon sekä miesten ja naisten yhteisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja koulutuksen perinne. Tampere on tasa-arvon kaupunki, jossa kaikilla on mahdollisuus olla oma itsensä, osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kaupungin uudistamiseen, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä julkisti palkinnon saajan Brysselissä 14.12.2017. Tasa-arvo on keskeinen arvo satavuotiasta itsenäisyyttään juhlivalle Suomelle.

- Suomessa naiset saivat ensimmäisenä valtiona maailmassa täydet poliittiset oikeudet 1906. Palkinnon myötävaikutuksella haluamme vahvistaa tasa-arvon arvostusta myös muissa maissa eri puolilla maailmaa, pääministeri Juha Sipilä jatkaa.

- Liittokansleri Merkel on noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja hän on esikuva monelle naiselle ja tytölle, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Suomen hallituksen perustama palkinto on suuruudeltaan 150 000 euroa. Palkinnonsaaja ei saa summaa omaan käyttöönsä, vaan hän ohjaa varat naisten ja tyttöjen asemaa vahvistavaan avustuskohteeseen. Palkintosumma rahoitetaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahoista. Tampereen kaupunki toimii hallituksen rinnalla tasa-arvopalkinnon kumppanina ja isäntäkaupunkina palkintoon liittyvien tilaisuuksien järjestelyissä.

Valtioneuvosto myönsi palkinnon riippumattoman palkintolautakunnan tekemän ehdotuksen pohjalta. Palkintolautakuntaan kuuluvat tänä vuonna sen puheenjohtaja Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.

Palkinnon perustelut

Liittokansleri Angela Merkel on elämäntyöllään noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja esikuvaksi monelle naiselle ja tytölle. Hän on lasikattoja rikkomalla osoittanut, että naiset voivat päästä ylimmille johtopaikoille. Hän on nostanut sukupuolten tasa-arvon maailman valtionpäämiesten agendalle. Hän on pyrkinyt parantamaan erityisesti kehitysmaiden naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia.

Saksassa hänen tavoitteenaan on naisten ja miesten aito yhteiskunnallinen tasa-arvo, johon kuuluu esimerkiksi työ- ja perhe-elämän helpompi yhdistäminen. Kansainvälisten haasteiden paineessa Angela Merkel on aina puolustanut ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia. Hän on myös vahva Euroopan arvojen puolestapuhuja ja esikuva – todellinen eurooppalainen johtaja.

Lisätiedot: Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, [email protected], puh. 03 243 4100.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen kertoo, että Tampereella on vahva tasa-arvon perinne. Katso video alla olevasta linkistä.


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Valtioneuvosto