Siirry sisältöön

Tablettitietokoneet avuksi lääkkeidenjakoon Hatanpäällä

Julkaistu 13.12.2017 9.02

Hoitajat raportoivat lääkeosaamisensa kehittyneen merkittävästi.

Hatanpään puistosairaalan neurologisten osastoiden hoitajat ovat ottaneet lääkkeidenjaon tarkastukseen avuksi tablettitietokoneita. Hoitajat tarkistavat LääkeTabletti-sovelluksesta muun muassa lääkkeen rinnakkaisvalmisteet, haittavaikutukset ja kuvat.

Neurologisen osaston sairaanhoitaja Sanni Kuusi on testannut LääkeTabletti-sovelluksen käyttöä syyskuusta alkaen.

- Mielestäni sovelluksen paras puoli on se, että näen samalta sivulta hakemani lääkkeen sekä sen rinnakkaisvalmisteet. Jos tietokoneella hakee, joutuu monen klikkauksen kautta etsimään, mikä voisi olla lääkkeen rinnakkaisvalmiste, Kuusi sanoo.

Rinnakkaisvalmisteita käytetään sairaalassa usein, koska sairaalan peruslääkevalikoimassa olevat lääkkeet eivät välttämättä vastaa potilaalla käytössä olevaa kauppanimivalmistetta.

Erityisesti lääkkeiden kuvista on ollut hyötyä lääkkeenjaon kaksoistarkastuksessa. Kaksoistarkastuksessa yksi hoitaja tarkistaa toisen hoitajan annostelemat lääkkeet ennen kuin lääkkeet jaetaan potilaille. Lääkevalikoima vaihtuu koko ajan, joten hoitajalla voi olla tarkastusta tehdessään vaikeuksia muistaa, miltä jokin lääke näyttää.

- Ennen tällaisissa tilanteissa hoitaja on aukaissut foliopakkauksesta vastaavan lääkkeen ja tarkastettuaan, että se näyttää samalta kuin jaettavaksi menossa oleva lääke, hoitaja on laittanut lääkkeen takaisin kyseiseen pahvipakkaukseen. Seuraava hoitaja ei ole sitä kuitenkaan uskaltanut käyttää, jos lääke on tipahtanut kyseisen suljetun pakkauksen pohjalle. Tästä on syntynyt lääkehävikkiä. Nyt meillä on tablettitietokoneella lääkkeiden kuvat, joiden perusteella vastaavuus voidaan tarkistaa, Sanni Kuusi kertoo.

Tablettitietokoneita kokeiltiin syys- ja lokakuussa Hatanpään sairaalan kahdella neurologisella osastolla kahden kuukauden ajan osana kaupungin Smart Tampere Digiohjelmaa. Idea LääkeTabletti-sovelluksen testaamisesta lähti sairaanhoitajilta itseltään.

Lähes kaikki kokeiluun osallistuneista hoitajista raportoivat, että tablettitietokoneen käyttö lisäsi heidän varmuuttaan lääkkeenjaossa. Puolet vastaajista kertoi lääkeosaamisensa kehittyneen merkittävästi. Kokeilu oli niin onnistunut, että Hatanpään puistosairaala päätti hankkia tablettitietokoneet neurologisille osastoille pysyvästi.

LääkeTabletti-sovelluksen on kehittänyt Ciegus Digital Health.


Lisätietoja

Projektipäällikkö, vastuualue sairaala- ja kuntoutuspalvelut
Hanna Mörö
puhelin 040 1962230
sähköposti [email protected]


Teksti Hanna Porrassalmi

Kuvat Emma Vuorikivi