Siirry sisältöön

Vammaisneuvoston esteettömyyspalkinto kirjastotalo Metsolle

Julkaistu 29.11.2017 16.00

Tampereen kaupungin vammaisneuvoston vuoden 2017 esteettömyyspalkinto on myönnetty kirjastotalo Metson valmistuneelle peruskorjaukselle. Kirjastotalon peruskorjauksen pääsuunnittelusta vastasi arkkitehti Marko Suutarla Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy:stä. Esteettömyyspalkinto luovutettiin Tampereen vammaisneuvoston järjestämässä vammaistenpäivän juhlaseminaarissa keskusvirastotalolla 29.11.2017.

Valokuva: Pääkirjasto Metson aula
 

Pääkirjasto Metso on kansainvälisesti tunnettu Raili ja Reima Pietilän suunnittelema rakennus, joka on valmistunut vuonna 1986. Kolme vuosikymmentä näkyi rakennuksen kunnossa, minkä vuoksi Tampereen kaupunki aloitti rakennuksen kattavan peruskorjauksen loppuvuodesta 2015. Remontissa käytiin läpi kaikki kolmen kerroksen tilat. Merkittävä muutos kirjaston kokonaispalveluiden näkökulmasta oli kosken rannalla sijaitsevan lehtilukusalin siirtyminen Metson parvikerroksen tiloihin.

Metson remontissa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyden parantamiseen, ja tässä on onnistuttu, vaikka arkkitehtuuriltaan arvokas kohde on tuonut monelta osin haasteelliset reunaehdot saneerausten toteutukselle. Rakennus on kokonaistaideteos, jossa kaikki yksityiskohdat on harkittu tarkoin, eikä kaikkia muutoksia ole välttämättä ollut helppo tai mahdollista tehdä.

Valaistusta on uusittu ja kaikissa palvelupisteissä on induktiosilmukat. Korkeussäädettäviä palvelutiskejä sekä tietokonepisteitä on lisätty ja kuuloympäristöä parannettu kokolattiamatolla, joka on kuitenkin laadultaan sellainen, ettei se haittaa liikkumista. Uusissa kokoustiloissa on siirrettäviä pöytiä ja tilat ovat muutenkin monikäyttöisiä ja saavutettavia. Tilojen käyttö on suunniteltu ja kalustettu väljäksi, mikä helpottaa liikkumista. Esteetöntä sisäänkäyntiä on parannettu ohjaamalla kulkua katutasossa olevalle Hämeenpuiston puoleiselle ovelle sekä lisäämällä pääovelle vievään luiskaan sulanapitolämmitys. Opasteet ovat selkeitä. Esitettyihin esteettömyyden lisäparannuksiin asenne kirjastossa on ollut myönteinen.

Tampereen kaupungin vammaisneuvosto myöntää vuosittain esteettömyyspalkinnon hankkeelle, joka mahdollisimman laajasti lisää liikkumis- ja toimimisesteisten ihmisten mahdollisuuksia osallistumiseen. Vammaisneuvosto pitää tärkeänä, että vaikka uudistuneet tilat helpottavat entisestään kirjastopalveluiden käyttöä, ei uusi toimintaympäristö kuitenkaan saisi heikentää kirjaston kotiin vietävien palvelujen resursseja.

Valokuva: Palkittuja
Elämäntyö-esteettömyyspalkinnon saanut Jukka Kaukola sekä vuoden 2017 esteettömyyspalkinnon pääkirjasto Metson remontista vastaanottaneet kokoelmapäällikkö Maarit Helen, kirjastotoimenjohtaja Pirkko Lindberg ja arkkitehti Marko Suutarla.

Lisätietoja

Kehittämispäällikkö
Hanna Karojärvi
puhelin 040 801 6188
sähköposti [email protected]


Kuvat Opa Latvala ja Hanna Karojärvi