Siirry sisältöön

Lampun henki -palkinto Tampereen Työväen Teatterille ja Ahaa Teatterille

Julkaistu 18.11.2017 15.25

Lampun henki -palkinto on Pirkanmaan lastenkulttuurikeskusten ja Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan huomionosoitus pirkanmaalaiselle toimijalle, joka on edistänyt lastenkulttuuria sekä lasten ja nuorten osallistumista kulttuuriin. Lastenkulttuuritekijöiden palkitsemisella halutaan kiinnittää huomiota lapsen oikeuteen olla lapsi ja kulttuurikasvatuksen merkitykseen lasten hyvinvoinnin edistäjänä.

 

Palkintaperusteet ovat:

Tampereen Työväen Teatteri

Lasten teatteritaiteen edistämisestä sekä Vesta Linnea ja aavelapsen arvoitus -teatteriproduktiosta

Tampereen Työväen Teatteri on yksi maamme suurimmista ammattiteattereista, joka on panostanut erityisellä tavalla lastenteatteritoimintaan. Yksi viime vuosien suurproduktioista oli Teatteri Siperian kanssa yhdessä tuotettu täysimittainen suuren näyttämön esitys Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus. Tove Appelgrenin Vesta-Linnea -kirjasarjaan perustuva näytelmä oli niin lasten, aikuisten kuin kriitikoidenkin ylistämä, merkittävä panostus usein heikosti resursoituun lastenteatteriin. Teatteri kehittää myös lapsille ja nuorille suunnattua yleisötyötä mm. laatimalla kouluryhmille opetuspaketteja kulloiseenkin esitykseen liittyen.

Tampereen Työväen Teatteri on toiminnallaan tarjonnut elämyksiä ja tutkimusmatkoja teatteritaiteen maailmaan laajalle joukolle pirkanmaalaisia lapsia. Teatterin tuotannot ovat kunnianhimoisia ja laadukkaita. Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus oli kansallisessakin mittakaavassa merkittävä panostus lastenteatteriin, ja osoitus siitä, että Tampereen Työväen Teatteri arvostaa eikä aliarvioi lapsiyleisöään.

Ahaa Teatteri

Pitkäjänteisestä työstä lasten ja nuorten teatterin saralla

Ahaa Teatteri on tamperelainen lasten- ja nuortennäytelmiin erikoistunut ammattiteatteri. Oman teatteritilan lisäksi Ahaa toimii kiertueteatterina, jonka voi tilata sinne missä teatteria ei muuten nähtäisi. Ahaa Teatteri on yksi niistä harvoista, jonka ohjelmistoon kuuluu vakituisesti yli 13-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja teatteriesityksiä. Tämä katsojaryhmä on ehkä vaikeimmin tavoitettava sekä osaltaan väliinputoaja teatteritarjonnassa. Ahaa panostaa yleisötyöhön laatimalla esityksiinsä oheismateriaaleja, joiden avulla kouluryhmät voivat työstää kokemaansa esityksen jälkeen omassa koulussa.

Ahaa Teatteri on toiminnallaan tarjonnut elämyksiä ja tutkimusmatkoja teatteritaiteen maailmaan laajalle joukolle maamme lapsia ja nuoria. Panostus nuorten teatteriin ja nuorten maailman kuvaamiseen heitä kiinnostavalla tavalla on harvinainen ja erittäin merkityksellinen asia teatteritaiteen tasapuoliseen saatavuuteen ja saavutettavuuteenkin liittyen.

Valitut palkittiin lastenkulttuurin hyväksi tehdystä työstä Lapsen oikeuksien päivän tapahtumassa Tampereen Monitoimitalo 13:ssa 18.11.2017 klo 12.00. Palkituille luovutettiin Lampun henki –kunniakirja sekä lempääläisten lasten osana taiteilija päiväkodissa -toimintaa tekemät grafiikantyöt.

Pirkanmaan lastenkulttuurikeskukset muodostavat Tampereen kaupungin Kulttuuri ja taide -yksikön lastenkulttuuritoiminta, Kulttuurikeskus PiiPoo sekä Lempäälän kunta.


Lisätietoja

Kulttuuripalvelupäällikkö
Marianna Lehtinen
puhelin 040 801 6868
sähköposti [email protected]