Siirry sisältöön

Tampereen taidemuseo Kansan asialla ja Miälentiloissa

Julkaistu 17.11.2017 15.12

Tampereen taidemuseossa avautuu lauantaina 18.11. kaksi uutta näyttelyä - Kansan asialla ja Miälentilat - ITE-taidetta ja hengenheimolaisia, jotka muodostavat yhdessä mielenkiintoisen kokonaisuuden.

 

Kahdessa ylemmässä kerroksessa Taidemuseon Suomi 100 -näyttely Kansan asialla on tarttunut aiheeseen, joka reilusti toista sataa vuotta on saanut keskustelun leimahtamaan: taiteen ja taidemaailman ja kansan, tavallisen ihmisen suhteeseen. Pohjakerroksen Miälentilat-näyttelyssä kurkistetaan myyttisen taiteilijuuden ytimeen: mikä yhdistää ITE-taiteilijoita ja ammattilaiskollegoita? Taiteen tekemistä voi opiskella, mutta voiko taiteilijaksi syntyä? Onko ITE-taide mielentila? Heti museon edustalla tervehtii näyttävä veistosneito, jonka luoja Olli Räty asettuu tuotannollaan ITE-taiteen ja ammattilaisuuden välimaastoon. Rajalla oleminen ja ITE-taiteen monimuotoisuus onkin näyttelyn keskeinen teema.

Kansan asialla

Kansaa on ihailtu ja kauhisteltu, on ollut kaipuuta alkuperäiseen elämään luonnon ja kansanrunon maailmassa ja pelkoa raa’an, kapinoivan ja rodullisesti vaarallisen massan valtaan pääsystä. Kansa on ahkeroinut hartaana ja tyytyväisenä pellolla ja katekismuksen ääressä, kärsinyt nälkää ja kurjuutta, raahautunut iltahämärässä tehtaasta kotiin ja marssinut punalippujen johdolla vaatimaan oikeuksiaan. Sen värikkäät perinteiset asut ovat herättäneet kuvataiteilijoissa museaalista kiinnostusta ja originellit kansantyypit hyväntahtoista huvittuneisuutta. Kansa taisteli ja jälleenrakensi. 1970-luvulla sankarilliset työläiset ja tyhjenevän maaseudun ongelmat saivat runsaasti kuvaajia yhteiskunnalliseen kannanottoon inspiroituneista taiteilijoista. Kansa on läsnä myös nykytaiteessa, ihan niin kuin nykytodellisuudessakin.

Kansan asialla -näyttely ja sen näyttelykirja esittelee hyvin monenlaisen kansan. Myös kansalla on ollut näkemyksensä taiteesta ja taidemaailmasta, eikä se aina ole ollut imarteleva. Värikkäässä kokonaisuudessa on mukana on yli 180 teosta noin 30 kokoelmasta.

Miälentilat – ITE taidetta ja hengenheimolaisia

ITE-taide on aikalaiskansantaidetta. Se on tavallisten ihmisten epätavallisen omaperäistä taidetta. Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta kohta parinkymmenen vuoden ajan. Nyt on meneillään Pirkanmaan kartoitus, jonka uusia löytöjä Miälentilat-näyttely esittelee. ITE-taide on menneiden vuosien aikana opittu yhdistämään maaseutuun ja miehiseen kätevyyden kulttuuriin. Kun Pirkanmaan kartoituksessa on edetty kaupunkeihin ja niiden liepeille, ITE-taide on saanut uusia, urbaaneita sävyjä. Myös naisten ja nuorempien tekijäpolvien luovuus on noussut aiempaa vahvemmin esille.

ITE-taiteessa materiaalit ja aiheet löytyvät usein taiteilijan omasta elinpiiristä. Myös tekniikan perusteet saattavat olla kotiopittuja tai peräisin ansiotyöstä. Tähän itseriittoisuuteen ja kokonaisvaltaiseen omien resurssien hyödyntämiseen viittaa taidemuodon nimikin: Itse Tehty Elämä eli ITE. ITE-taide ei ole pelkkä taidetyyli. Se on elämän asenne – miälentila.

Yllä: Leila Virtanen: Leppäsen Valtun hautajaiset, 1973. Hämeenlinnan taidemuseo kuva: Reima Määttänen

Alla: Veli Granö: Raimo Flinkin niksibetonipuutarha, 2017. Valokuvavedos 83x64 cm.


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 3104
avoinna ti–to klo 9–17, pe–su klo 10–18

Aikuiset 12 euroa, lapset (7–17-vuotiaat), eläkeläiset ja opiskelijat 5 euroa.