Siirry sisältöön

Äänimuseosta kuuluu kadonneita julkkisääniä

Julkaistu 13.11.2017 10.07

Tamperelaisten ikäihmisten käyttöön on valmistunut Äänimuseo 6, joka sisältää tunnettuja ääniä radiosta, elokuvista ja televisiosta. Sen avulla voi toteuttaa vuorovaikutteisen äänimatkan menneisyyteen. Äänimuseoon kuuluu myös äänien taustoista kertova kirja. Tamperelaisille ikäihmisille toimintaa järjestävät palvelutalot ja -keskukset, yhteisöt, järjestöt ja yhdistykset voivat lainata Äänimuseota käyttöönsä ilmaiseksi.

Valokuva: Äänimuseon levyjä ja puinen säilytyslaatikko
 

Äänimuseo 6 tarjoaa muistelumatkan Suomessa kuunneltuihin radiolähetyksiin, elokuviin, tv-sarjoihin ja musiikkiin. Yhteensä 30 äänestä yli puolet on 1960-luvulta. Radioääniä kuunnellessa muistuvat mieleen Paavo Noposen legendaariset urheiluselostukset tai Markus-sedän lastentunnit. Näyttelijöiden äänet tuovat elävästi mieleen kotimaiset elokuvakohtaukset ja tv-sarjat. Kotimaiset musiikkiäänet antavat katsauksen erilaisiin musiikkityyleihin ja artisteihin pääosin 1960-luvulla, jolloin suurin ihmetyksen aihe levylautasilla lienee ollut rautalankamusiikki.

Äänimuseon käyttö edistää vuorovaikutusta ja sosiaalista kanssakäymistä. Äänimuseon avulla voi esimerkiksi palvelukodissa tai -keskuksessa toteuttaa ikäihmisille moniaistisen ja useita keskustelunaiheita sisältävän muistelutuokion. Musiikkiäänet innostavat laulamiseen, hyräilyyn, tanssimiseen tai levyraatiin. Elokuvaäänet voivat inspiroida ikäihmisten ryhmää näytelmä- ja kirjoitustyöpajoissa.

Helppokäyttöinen Äänimuseo on kauniin puukotelon sisällä oleva tekninen laite, joka soittaa ääniä puisista äänilevyistä. Äänimuseon teknisen suunnittelun, muotoilun ja toteutuksen on tehnyt mediataiteilija Matti Niinimäki. Äänimuseon sisällöntuotanto kuuluu kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn Konkarit - Ikäihmisten museopalveluja -toimintaan. Yhteistyökumppanina on ollut Mediamuseo Rupriikki.

Aikaisemmin toteutetut Äänimuseo 1–5 ovat eri sisältöisiä ja edelleen ikäihmisten käytössä useissa kohteissa.

Lisätiedot ja varaukset

Museolehtori
Lila Heinola
puhelin 040 806 3079
sähköposti [email protected]


Teksti Lila Heinola

Kuvat Saana Säilynoja / Vapriikin kuva-arkisto