Siirry sisältöön

Milavidan uni avautuu perjantaina

Julkaistu 1.11.2017 10.39

Museo Milavidassa Näsilinnassa avautuu 3.11. näyttely, jonka unenomaisissa kuvissa Milavida-palatsin autiot huoneet ovat täyttyneet ulkomaailman heijastuksista. Marja Pirilän camera obscura -tekniikalla tekemät kuvat palaavat kuvausten aidolle tapahtumapaikalle.

 

Valokuvataiteilija Marja Pirilällä on ainutlaatuinen suhde Milavidaan. Hän työskenteli vuosina 2011–13 useaan otteeseen tyhjillään olleessa palatsissa ja kuvasi siellä hitaalla camera obscura -tekniikalla.

-Talo tuntui heti alussa hyvin lempeältä ja salaperäiseltä. Hyvin yksinäiseltä. Tyhjissä tiloissa liikkuva valo oli hienoviritteistä ja kaunista, kertoo Pirilä.

-Kuvasin pitkiä päiviä auringon kiertäessä hiljaista taloa. Muutin samanaikaisesti useita huoneita camera obscuroiksi ja kuvasin niissä vuorotellen, aina kun valo loi mielenkiintoisia kuvajaisia ulkomaailmasta pimeisiin huoneisiin – aina kun valolla tuntui olevan asiaa.

Kuvausten alettua paikan historia alkoi kiehtoa Pirilää.

-Von Nottbeckin suku ja etenkin Peter ja Olga alkoivat tuntua läheisiltä kuvausvuosien aikana. Milavidahan oli heidän ja heidän lapsiensa tuleva koti. He olivat päättäneet jäädä Tampereelle, asettua taloksi. Siihen liittyi varmasti paljon odotuksia ja toiveita. Heillä oli menossa kiihkeä elämänvaihe, joka loppui yhtäkkiä.

-Kaikki tuo ja taloon vuosikymmenten aikana liittyvät traagiset tapahtumat tuntuivat olevan yhä läsnä hiljaisen rakennuksen ovien pielissä, seinien koristeissa, vanhojen ikkunalasien heijastuksissa, lattioiden shakkiruudukoissa, jyhkeissä pylväissä ja portaikoissa, sanoo Pirilä.

Milavidan uni -näyttelyssä palataan kuvausten aidolle tapahtumapaikalle, aution palatsin huoneisiin, joihin valo on luonut kuvajaisia ulkomaailmasta pitkien valotusten aikana. Sisä- ja ulkotilojen lomittuessa toisiinsa kuviin on syntynyt kolmas unenomainen todellisuus.

Näyttelytilassa yhden huoneen valtaa monikerroksinen videoinstallaatio Milavidan uni, jonka Pirilä on toteuttanut yhdessä valokuvaaja Petri Nuutisen kanssa.

Kokonaisuuden täydentää muusikko Tapani Rinteen tätä näyttelyä varten säveltämä ja toteuttama äänimaisema (Tapani Rinne, bassoklarinetti ja Konsta Mikkonen, äänisuunnittelu).

Milavidan uni Museo Milavidassa 3.11.2017–21.1.2018


Teksti Suvi Syynimaa