Siirry sisältöön

Tampereen taidemuseon vuoden 2018 näyttelyt

Julkaistu 31.10.2017 13.27

Tampereen taidemuseon kevään avaa taidemaalari Anita Snellmanin (1934–2006) värikäs ja elämäniloinen retrospektiivinen näyttely. Se on laaja katsaus taiteilijan tuotannon parhaimmistoon 1940-luvulta 1980-luvulle. Samanaikaisesti museon pohjakerroksessa on esillä Suomen ensimmäisen kuvataiteen tohtorin Jyrki Siukosen näyttely. Kesällä esillä on Vuoden nuoren 2018 taiteilijan J. A. Juvanin palkintonäyttely sekä kuvataiteilija Tuomo Rosenlundin ja tutkija Mika Hannulan yhteistyöprojekti.

Värin syleilyssä — Anita Snellman 17.3. – 20.5.2018

Anita Snellman oli kosmopoliitti, joka työskenteli Suomen ohella Ruotsissa, Ranskassa ja Espanjassa. Varhaiskauden lähinnä Tukholmassa ja Pariisissa syntyneet tummasävyiset ekspressionistiset ja kubistisvaikutteiset teokset kuvaavat taiteilijan intiimiä ajatusmaailmaa. Myöhäisemmät Espanjan Ibizalla taiteilijan omassa maatalossa syntyneet teokset ovat lähinnä Snellmanin omaa sielunmaisemaa. Ne välittävät valoisan ja värikkään paratiisinomaisen ilmapiirin, joka näkyy niin erilaisissa asetelmissa, maisemissa kuin henkilöaiheissakin. Maailmankaikkeus, tähtitaivaat ja linnunrata ovat puolestaan toistuvia kosmisia ja henkisempiä teemoja Snellmanin myöhäisemmässä taiteessa, jotka näkyvät etenkin suurikokoisissa triptyykkimaalauksissa. Anita Snellmanin laaja näyttely on toteutettu yhteistyössä Anita Snellmanin säätiön kanssa. Säätiö on samalla myös näyttelyn merkittävin lainaajataho ja sen puheenjohtaja Leena Ahtola-Moorhouse on näyttelyn kuraattori.

Jyrki Siukonen: ALLES PALLES FALLES Kappalemaisia kuvauksia ja kuvitelmia 17.3. – 20.5.2018

Jyrki Siukosen näyttely on laaja kattaus veistoksia ja kolmiulotteisia installaatioita vuosilta 1999–2018. Näyttely painottuu uusiin teoksiin, joiden alkuideat saattavat löytyä vuosikymmenten takaisista luonnoksista. Taiteilijana Siukonen rakentaa ja kokoaa teoksia, mutta myös purkaa niitä ja kierrättää materiaalejaan. Näyttelynä ALLES PALLES FALLES on Siukosen mukaan "eteenpäin kaatuva välisumma, jossa vanhasta nyrjähtää esiin uutta". Aikana, jolloin taiteelta toivotaan terveysvaikutuksia ja yrittämisen eetosta, Siukonen kääntyy kohti taiteen itsemääräävää luontoa ja nonsenssia. Jyrki Siukonen (s. 1959 Tampere) valmistui ensimmäisenä Suomessa kuvataiteen tohtoriksi (2001) ja on sen jälkeen toiminut mm. lehtorina Lapin yliopistossa ja professorina Kuvataideakatemiassa.

Vuoden nuori taiteilija 2018 – J. A. Juvani 9.6.–19.8.2018

J. A. Juvanin pääasiallisia työvälineitä ovat video, valokuva ja kuvanveisto. Hän käsittelee taiteessaan tabuja ja vakavia aiheita, kuten sukupuoli-identiteettiä ja -rooleja. Juvani haluaa rikkoa totuttuja ja vallitsevia normeja. Hän tekee sen usein huumorin kautta mutta aina kuitenkin analyyttisesti.

"Koen olennaiseksi laittaa aiheeni törmäyskurssille, sekoittaa glitteriä paskaan. Haluan luoda paradokseja, jotka paljastavat teoksen monimutkaisuuden: asioiden taustalla olevan harmaan mössön, kontrastin ja dynamiikan. Lopputulos ei ole kaunista tai rumaa, vaan jotain itsearvoisesti enemmän, jotain joka on kokonaisvaltaisesti keskeneräinen, jotain missä sen olemassaolo on raaka, rehellinen ja anteeksipyytelemätön."

Tuomo Rosenlund ja Mika Hannula: Paikan muisti 1918–2018 9.6.–19.8.2018


Kuvataiteilijan ja tutkijan yhteistyöprojekti Suomi 1918–2018 – Paikan muisti -näyttely yhdistää tieteellistä ja taiteellista tapaa hahmottaa ja luoda todellisuutta. Se keskittyy tiettyjen tamperelaisten paikkojen historian ja nykyisyyden vuorovetoon, paikan kokemuksellisuuden kautta avautuvaan tarinaan suomalaisuuden sadan vuoden kaaresta. Näyttelykokonaisuus koostuu kuvallisesta ja tekstillisestä materiaalista. Kuvallinen materiaali koostuu paikan päällä toteutetuista tussipiirroksista. Tekstimateriaali koostuu viidestä esseestä, jotka keskittyvät paikan muistiin ja muistoihin, niiden aktualisoimiseen tässä ja nyt.


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
puhelin 041 730 3104
postiosoite Puutarhakatu 34
avoinna ti–to klo 9–17, pe–su klo 10–18