Siirry sisältöön

Valoviikot avataan näyttävästi Koskipuistossa 27.10.

Julkaistu 19.10.2017 12.17

Vuoden 2017 Tampereen Valoviikkojen avajaisia vietetään perjantaina 27.10. kello 19.00 Koskipuistossa. Avajaisissa nähdään upea Tammerkosken lasershow sekä loppuhuipentumana ilotulitus. Pääesiintyjä on Diandra Flores. Tänä vuonna avataan 52. Valoviikot, jotka valaisevat kaupungin vuoden pimeänä aikana 11. maaliskuuta 2018 asti.

Valoviikot ylhäältä päin katsottuna
 

Valoviikot avaa Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen. Tapahtuman juontaa Panu Raipia ja musiikista vastaa valovoimainen Diandra Flores. Tammerkoski saa valaistuksen kosken veden pintaa halkovien lasereiden ja pyrotekniikan siivittämänä. Avajaiset huipentuu ilotulitukseen, joka tänä vuonna ammutaan Kirjastonpuistosta.

Paras paikka seurata avajaisia on Koskipuiston alue Cumulus Koskikadun puolella. Hämeenkadun jalkakäytävän pohjoispuoli, Patosilta ja Kirjastonpuisto suljetaan avajaisten ajaksi.

Valoviikot valaisevat Tampereen 136 päivän ajan

Valoviikot levittäytyvät Tampereen katujen ylle aiemmilta vuosilta tuttujen ja uusien valokuvioiden, valopallojen, vaijerivalaisimien, valohuntujen, arkkitehtuurivalaistuksen ja Valogallerian näyttelyn avulla. Uutena alueena Valoviikkoihin liittyy Hiedanranta, johon luodaan omaleimainen valaistus.

- Hämeenkadun varren puihin saadaan valopalloja, niitä tulee tänä vuonna myös Hämeenpuistoon molemmin puolin Hämeenkatua. Myös ratikkatyömaan kohdalla nähdään uutta valaistusta, kertoo Valoviikkojen valaistusratkaisuista vastaava projektipäällikkö Markus Joonas.

Valoviikkoja on pyritty uudistamaan vuosittain. Tänä vuonna uutena kohteena valaistaan Hiedanranta. Lisäksi Tammerkosken muurivalaistus on uudistettu osana keskustan kehittämistä linjaavaa Viiden Tähden Keskusta -kehitysohjelmaa ja otetaan käyttöön Valoviikkojen avajaisten yhteydessä. Myös Tampereen Sähkölaitos tuo uuden valokuvion Hämeenkadulle. Valoviikkojen avajaisten aikaan otetaan käyttöön myös TOAS:n kiinteistön muraalin valaistus Satakunnankadulla eli Olympiatalon seinustalla. Kannattaa tutustua myös Kauppakeskus Ratinan eriteemaisiin valoinstallaatioihin ja Vuolteentorin uudistuneeseen valaistukseen.

Tullikamarin aukion, Tammelantorin, Aleksis Kiven kadun ja Hatanpään valtatien pylväisiin asennetaan valokoristeet, Tuomiokirkonkadulle tulee valoheijastuksia ja jäälyhty, Itäinen katu valaistaan vaijerivaloin sekä Kuninkaankadun valaistukseen palaavat valohunnut.

Sininen ja valkoinen valogalleria juhlavuoden kunniaksi

Tampereen Taidemuseon ja Visit Tampereen yhteistyössä tuottama Valogalleria levittäytyy Valoviikkojen ajaksi keskustan läntisiin kortteleihin. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Valogallerian teemana on Sininen ja valkoinen. Valogalleriassa on teoksia jopa 15 taiteilijalta. Kaikki teokset ovat Tampereen kaupungin hallinnoimista kokoelmista, ja teema tulee näkymään myös teosten väriskaalassa.

Juhlavuosi näkyy myös muussa valaistuksessa Tammerkosken ympäristössä. Lisäksi Näsinneula valaistaan upeasti osana Luminous-valotaidekokonaisuutta, joka koostuu yhteensä kuudesta eri puolilla Suomea toteutettavasta valoteoksesta.

Tampereen Valoviikot perustettiin vuonna 1966. Valoviikot paitsi tuovat iloa ja lämpöä katukuvaan, valaistus myös lisää turvallisuutta ja houkuttelee kaupunkilaisia liikkumaan keskustassa. Tampereen Valoviikot järjestetään tänä vuonna Tampereen kaupungin, Visit Tampere Oy:n ja Tampereen Taidemuseon yhteistyössä. Tampereen kaupunki vastaa valokuvioista ja Tampereen Vera Oy valaistuksen kunnossapidosta.


Lisätietoja

Saara Saarteinen
puhelin 040 801 6222
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki, Sari Mäkelä