Siirry sisältöön

Influenssarokotukset alkavat Tampereella

Julkaistu 6.10.2017 16.06

Influenssarokotukset alkavat Tampereen kaupungin terveysasemilla maanantaina 9.10.2017. Myös neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa aloitetaan riskiryhmiin kuuluvien rokottaminen.

Valokuva: Rokotuksessa.
 

Terveysasemilla annettavaan rokotukseen voi varata ajan Tampereen kaupungin verkkosivulta osoitteessa www.tampere.fi/influenssarokotukset tai terveyspalvelujen neuvonnasta numerosta 03 10023, joka vastaa joka päivä kello 7–22. Myös neuvolasta kannattaa kysyä rokotusaikaa tai varautua ottamaan rokotus normaalin neuvolakäynnin yhteydessä.

Aikuisten rokotuksille omistettu kampanjapäivä järjestetään tänä vuonna lauantaina 18. marraskuuta. Silloin rokotuksia annetaan kello 8–15 Hatanpään, Hervannan, Tipotien ja Tammelan terveysasemilla. Kampanjapäivänä rokotukseen voi tulla ilman ajanvarausta, mutta jonotuksen välttämiseksi kannattaa varata aika etukäteen.

Myös Omapihlaja rokottaa omia potilaitaan lauantaina 18.11. kello 8–15 Hervannan ja Kehräsaaren terveysasemilla.

Valinnanvapauskokeiluun osallistuvat asukkaat:
Niiden postinumeroalueilla 33710 ja 33530 asuvien kuntalaisten, jotka ovat valinnanvapauskokeilun perusteella valinneet itselleen yksityisen palveluntuottajan (Mehiläinen Oma Lääkärisi Tampere, Pihlajalinna Koskiklinikka ja Kangasala tai Johanneksen Klinikka), tulee olla yhteydessä omaan palveluntuottajaansa saadakseen influenssarokotteen.

Raskaana olevat ja alle kouluikäiset rokotetaan neuvolassa tai neuvolakioskissa, riskiryhmiin kuuluvat koululaiset ja opiskelijat koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa

Raskaana olevat naiset ja alle kouluikäiset lapset rokotetaan omassa neuvolassa tavanomaisten käyntien yhteydessä tai erikseen sovittuna ajankohtana. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut koululaiset ja opiskelijat rokotetaan koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa.

Aiemmin rokottamattomat alle 9-vuotiaat lapset tarvitsevat kaksi rokotusta kuukauden välein, jolloin ensimmäinen rokotus suositellaan otettavaksi marraskuun aikana. 24–35 kuukauden ikäiset lapset rokotetaan ensisijaisesti nenäsuihkeella, jolloin ei tarvita toista rokoteannosta.

Neuvolaikäisten lasten ja raskaana olevien on mahdollista saada influenssarokotuksia myös Neuvolakioskista (Perheiden talo, Itsenäisyydenkatu 21 B). Neuvolakioskissa influenssarokotuksia annetaan keskiviikkoaamuisin klo 8.30–11.30.

Osassa neuvoloita järjestetään avoimia rokotuspäiviä:

Riskiryhmien lisäksi myös lähipiiri saa maksuttoman rokotuksen

Maksuttoman kausi-influenssarokotuksen saavat seuraavat ryhmät: 65 vuotta täyttäneet, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, sairautensa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, raskaana olevat naiset, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö ja potilas- tai asiakastyöhön osallistuvat opiskelijat, varusmiehet ja -naiset sekä tammikuussa 2018 varusmiespalvelukseen astuvat. Myös riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on mahdollisuus maksuttomaan rokotukseen.

Pneumokokkirokotus samalla

65 vuotta täyttäneille suositellaan influenssarokotuksen lisäksi pneumokokkirokotusta, elleivät he ole sitä ole aiemmin jo saaneet.

Pneumokokkirokotteen hankkimiseen tarvitaan resepti, jonka saa parhaiten kirjautumalla sähköisen asioinnin palveluun osoitteessa www.tampere.fi/influenssarokotukset tai soittamalla oman terveysaseman reseptipuhelimeen. Rokote täytyy ostaa apteekista, mutta se voidaan pistää erikseen tai influenssarokotuksen yhteydessä.

Pneumokokkirokote antaa hyvän suojan vakavia pneumokokin aiheuttamia tauteja, kuten keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan.

Varaa mukaan Kela-kortti tai neuvolakortti

Kausi-influenssakotukseen tulevilla olisi hyvä olla Kela-kortti tai neuvolakortti mukana. Rokottamista helpottaa vaate, jonka hihan saa helposti nostettua ylös.

Rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan.

Jos rokottamisen jälkeen tulee ongelmia, kannattaa soittaa Terveyspalvelujen neuvonnan numeroon 03 10023. Se vastaa joka päivä kello 7–22. Arkisin apua saa myös omasta neuvolasta ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta.

Rokotukset jatkuvat sen mukaan, kuinka pitkään influenssaa liikkuu ja joka tapauksessa ainakin tämän vuoden loppuun saakka. Lasten tehosterokotuksia annetaan vielä tammi-helmikuussa.

Tiedotetta muokattu 6. ja 9.10.2017 sekä 15.11.2017: Tarkennettu, että 24–35 kuukauden ikäiset lapset rokotetaan ensisijaisesti nenäsuihkeella, jolloin ei tarvita toista rokoteannosta, ja muokattu koululaisia koskevaa väliotsikkoa. Lisätty tietoa valinnanvapauskokeiluun osallistuvien asukkaiden rokotuksista.


Lisätietoja

Aikuisten rokotukset:
Hoitotyön päällikkö
Marketta Selin
puhelin 040 801 6175
sähköposti [email protected]

Lasten ja nuorten rokotukset:
Osastonhoitaja
Anja Jalonen-Männikkö
puhelin 050 552 6105
sähköposti [email protected]

Epidemiologi, tartuntatautilääkäri
Sirpa Räsänen
puhelin 040 800 7562
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala

Kuvat Opa Latvala