Siirry sisältöön

EU:n rahoituslaitokselta 150 miljoonan euron laina Tampereen raitiotien ensimmäiselle osuudelle

Julkaistu 29.9.2017 13.32

Tampereen kaupunki ottaa Euroopan investointipankilta (EIP) 150 miljoonan euron lainan raitoitien ensimmäisen osan rakentamiseen. EU:n jäsenvaltioiden omistama Euroopan unionin rahoituslaitos tukee kestävää liikkumista edistäviä liikennehankkeita, ja myöntää pitkäaikaista rahoitusta taloudellisesti mielekkäisiin investointeihin. Viime vuonna EIP myönsi Suomeen yhteensä 2,22 miljardin euron lainat.

Perjantaina 29.9.2017 allekirjoitettiin EIP:n ja kaupungin välinen lainasopimus Tampereella. EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb allekirjoitti lainasopimuksen yhdessä kaupungin johdon kanssa.

– Olen iloinen voidessani ilmoittaa tänään, että EU-maiden yhteinen pankki rahoittaa tätä hanketta. Ensimmäinen raitiovaunulinja sujuvoittaa ihmisten arkea ja liikennettä Tampereella. Se myös tekee kaupungista entistä vihreämmän, houkuttelevamman ja helposti saavutettavamman paikan asua ja työskennellä, mikä samalla parantaa koko alueen kilpailukykyä. Tämä tukee niitä arvoja, joita EIP pitää tärkeinä, Stubb totesi.

Pormestari Lauri Lyly on tyytyväinen EIP:ltä saatuun lainaan:

– Tampere on kasvamassa Suomen toiseksi metropoliksi. Kasvumme on maamme toiseksi nopeinta. Tämä päivä on askel lähemmäksi tavoitettamme olla Euroopan älyliikenteen parhaita kaupunkeja. Olemme käynnistäneet Smart City -ohjelman, joka tähtää kansainvälisesti tunnustetun testaus- ja innovaatioalustan luomiseen älyliikenteelle Tampereen alueella, sanoi Lyly.

Tampere on yksi Pohjois-Euroopan nopeimmin kasvavista kaupunkiseuduista, ja sen väkiluvun arvioidaan kasvavan prosentin vuosivauhtia seuraavien 15 vuoden aikana. Raitiotien rakentaminen on jaettu kahteen osaan. Osa 1, jota EIP rahoittaa, on 15 kilometriä pitkä ja sen yksi linja kulkee keskustasta (Pyynikintorilta) Hervantaan ja Tampereen teknilliselle yliopistolle ja toinen itään Tampereen yliopistollisen sairaalan suuntaan. Lisäksi osa 1 sisältää Hervantaan sijoittuvan varikon rakentamisen.

Raitiotien lainan allekirjoitustilaisuus Raatihuoneella.
Lainan allekirjoittivat Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala (vas.), pormestari Lauri Lyly ja EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb.

Lisätietoja

Rahoituspäällikkö
Janne Salonen
puhelin 040 560 0702
sähköposti [email protected]

Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja 1.10.2017 alkaen
Pekka Sirviö
puhelin 040 334 5798
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell

Kuvat Hanna Leppänen