Siirry sisältöön

Vuoden nuori taiteilija 2018 on J.A. Juvani

Julkaistu 29.9.2017 9.15

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2018 on valittu J.A. Juvani. J. A. Juvanin pääasiallisia työvälineitä ovat video, valokuva ja kuvanveisto. Hän käsittelee taiteessaan tabuja ja vakavia aiheita, kuten sukupuoli-identiteettiä ja -rooleja. Juvani haluaa rikkoa totuttuja ja vallitsevia normeja. Hän tekee sen usein huumorin kautta mutta aina kuitenkin analyyttisesti.

 

Jari Juvani syntyi Ylitorniossa vuonna 1988, opiskeli kuva-artesaaniksi Ammattiopisto Lappiassa 2008, valmistui kuvataiteilijaksi (AMK) Tampereen ammattikorkeakoulusta 2013 ja Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2015.

J. A. Juvanin pääasiallisia työvälineitä ovat video, valokuva ja kuvanveisto. Hän käsittelee taiteessaan tabuja ja vakavia aiheita, kuten sukupuoli-identiteettiä ja -rooleja. Juvani haluaa rikkoa totuttuja ja vallitsevia normeja. Hän tekee sen usein huumorin kautta mutta aina kuitenkin analyyttisesti.

"Koen olennaiseksi laittaa aiheeni törmäyskurssille, sekoittaa glitteriä paskaan. Haluan luoda paradokseja, jotka paljastavat teoksen monimutkaisuuden: asioiden taustalla olevan harmaan mössön, kontrastin ja dynamiikan. Lopputulos ei ole kaunista tai rumaa, vaan jotain itsearvoisesti enemmän, jotain joka on kokonaisvaltaisesti keskeneräinen, jotain missä sen olemassaolo on raaka, rehellinen ja anteeksipyytelemätön.

Teen kaikkeni löytääkseni sen mitä olen etsimässä. Jos se tarkoittaa, että minun on vastustettava asioita, joiden tiedän olevan todellisia ja oikein, teen sen. Mikään ei ole pyhää. On oltava kriittisin niitä asioita kohtaan joita rakastaa, koska rakkaus tekee sokeaksi. Rikkomalla sääntöjä ja ylittämällä rajoja, ne voi uudelleen määrittää tai kyseenalaistaa niiden tarpeellisuutta.

Työskentelyni ytimessä on aiheita kuten queer, feminismi, kuolema, himo, runous, rakkaus, viha, stereotypiat, loppuun kuluneet kliseet ja yleinen sekoilu. Työskentelen videon, valokuvan, äänen, objektien ja tekstin parissa, joista kaikissa on löydettävissä performanssitaiteen ominaisuuksia.

Komedia on rakkain instrumenttini. Kun nauru loppuu, sinun on mietittävä, mitä todella yritän sanoa. Luotan siihen että vitsini käyvät vanhoiksi. Toivon että kokemuksesi ei helpota oloasi, eikä se jätä sinua rauhaan."


Juvani saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa. J.A. Juvani on järjestyksessä 34. Vuoden nuori taiteilija.

Vuoden 2018 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluvat museonjohtaja Taina Myllyharjun (pj) lisäksi museonjohtaja Leevi Haapala Kiasmasta, kuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Janne Laine, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki, Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi sekä Tampereen taidemuseon näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5656 6577