Siirry sisältöön

Liikkuminen palveluna -pilottihankkeessa haetaan joustoa matkustamiseen

Julkaistu 27.9.2017 10.42

Tampereen kaupunki on vahvasti mukana juuri käynnistyneessä Liikkuminen palveluna -pilottihankkeessa (MaaS). Kolmivuotisessa hankkeessa pyritään liikenteen kehittämiseen liikkujalle mahdollisimman saumattomaksi ja helpoksi kokonaisuudeksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että matkustaja voi hankkia tarvitsemansa matkan ovelta ovelle yhdellä maksulla ja lipulla, vaikka hän käyttäisi monia eri kulkuneuvoja.

Mobility as a Service eli MaaS-ekosysteemihanke toteutetaan yhteistyössä Siemens Oy:n ja Tuomi Logistiikka Oy:n kanssa.

– Tampereella alkava pilottihanke on hieno esimerkki siitä, miten konsernin sisällä eri yksiköitä yhdistetään rohkealla tavalla, saadaan aikaan uudenlaisia innovaatioita ja näin mahdollistetaan koko MaaS-ajattelutavan kehittyminen ja markkinapaikan syntyminen, kertoo kehitysjohtaja Kari Kankaala Tampereen kaupungilta.

Erityistä Tampereella ovat julkisesti tuetut henkilökuljetukset, joita Tampereen kaupungin tytäryhtiö Tuomi Logistiikka järjestää muun muassa liikuntarajoitteisille henkilöille. Hankkeessa selvitetään yhtiön järjestämien kyytien vapaana olevan kapasiteetin hyödyntäminen ja avaaminen muihin käyttötarkoituksiin kustannustehokkaasti.

Siemensin tarjoamalle alustalle yhdistetään liikennepalveluntarjoajia, kuten Tuomi Logistiikka, ja liikennepalvelutuottajan tarjonta avataan MaaS-operaattorille, joka taas myy matkaketjuja kuluttajille. Tuomi Logistiikka avaa kyytejä alustalle edelläkävijänä ja samalla tehostaa toimintaansa.

MaaS-operaattori saa edullista kapasiteettia tarjolle osaksi muuta matkaketjua, kun taksiosuuden kustannus tulee merkittävästi normaalia markkinahintaa alemmaksi.

– Palvelu tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden hyödyntää ennalta suunniteltuja reittejä, jotka osuvat sujuvasti matkasuunnitelmaan, kertoo Tuomi Logistiikan henkilöliikennejohtaja Erkki Harju.

Valtio käyttää vuosittain noin 100 miljoonaa euroa julkisesti tuettuihin kuljetuksiin. Ratkaisun myötä on mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä. Siemensin alustalla voidaan avoimesti välittää kaupungin järjestämien kyytien kapasiteettia ja samalla mahdollistaa MaaS-operaattorien toiminnan laajennus. Nyt toteutettava pilottihanke on maailman ensimmäinen laatuaan, jossa julkisesti tuetut kyydit yhdistetään MaaS-konseptiin.

– Ratkaisu on hyvä esimerkki siitä, miten digitalisaatiolla tuotetaan arvoa yhteiskunnalle. Ratkaisulla on myös kysyntää globaalisti, mikä avaa kotimaisille toimijoille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, lisää Mobility-divisioonan johtaja Juha Lehtonen Siemensiltä.


Lisätietoja

Ympäristö- ja kehitysjohtaja
Kari Kankaala
puhelin 050 351 3020
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell