Siirry sisältöön

Klamydian ja tippurin etätestaus laajenee Tampereella

Julkaistu 26.9.2017 10.28

Tampereen kaupunki ja Fimlab avaavat uuden palvelun maailman ehkäisypäivänä 26.9.2017. Jatkossa kaikilla klamydia- tai tippuritartuntaa epäilevillä tamperelaisilla ja orivesiläisillä on mahdollisuus tilata kotiinsa maksuton etätestauspaketti.

Klamydia on ylivoimaisesti Suomessa useimmin todettava seksitauti. Uusien tartuntojen määrä on ollut tasaisessa kasvussa koko tämän vuosikymmenen. Kun uusia tartuntoja vuonna 2010 ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 12 840, oli vastaava luku viime vuonna 14 431.

Tippuri on klamydiaa harvinaisempi seksitauti, mutta se on viime vuosina yleistynyt. Vuosina 2010 ja 2016 uusia tippuritartuntoja oli 254 ja 416.

–Tänä vuonna uusia tippuritartuntoja on merkitty rekisteriin jo saman verran kuin koko viime vuonna yhteensä, kertoo palvelujohtaja Anu Mustila Fimlabista.

Aikaisemmin etätestaus oli mahdollista vain opiskelijoille ja alle 22-vuotiaille nuorille Tampereella ja Orivedellä. Myös uusi palvelu koskee sekä nuoria että opiskelijoita Tampereella ja Orivedellä (lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa sekä Tampereen ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa opiskelevia).

Kavala oireettomuus

Seksitaudit ovat usein oireettomia – esimerkiksi klamydiaan sairastuneista naisista jopa kaksi kolmesta ei tiedä saaneensa tartuntaa. Oireeton tartunta on voi kuitenkin tarttua siinä missä oireinenkin. Uusi palvelu onkin suunnattu erityisesti ihmisille, jotka saattavat tietämättään kantaa klamydia tai tippuritartuntaa.

– Käytännössä se tarkoittaa kaikkia suojaamatonta seksiä harrastaneita ihmisiä, joilla ei ole oireita.

Etätestin voi tehdä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut vähintään viikko.

Se on yksinkertaista: ensin tilaaja vahvistaa henkilöllisyytensä mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Välineet ja ohjeet toimitetaan tilaajan kotiin huomaamattomassa kuoressa. Hän ottaa virtsanäytteen ja lähettää sen Fimlabille analysoitavaksi. Vastaus valmistuu muutamassa päivässä ja se lähetetään tiedoksi nimettömänä tekstiviestinä. Tulos siirtyy myös kaupungin potilastietojärjestelmään ja Omakantaan, mikä helpottaa positiivisen tuloksen saaneiden potilaiden jatkotoimenpiteitä.

Suojaamatonta seksiä viikon tai parin päästä seuraava kirvely, ylimääräinen vuoto tai alavatsakipu voivat olla merkkejä seksitaudista. Silloin on etätestin sijaan aika ottaa suora yhteys omaan terveydenhuollon yksikköön.

Kondomi suojaa useimmilta seksitaudeilta

Maailman ehkäisypäivän yhtenä tarkoituksena on muistuttaa, että kondomin käyttö on tärkeää ja helppoa.

– Päätimme lanseerata palvelun juuri tänään, koska kondomi on ainoa tapa suojautua seksitautitartunnalta, Anu Mustila kertoo.

– Myös suuseksissä on tarpeen suojautua tartunnoilta kondomilla tai suuseksisuojalla. Oikein käytettynä kondomi suojaa melko hyvin myös ei-toivotulta raskaudelta, ylilääkäri Tuire Sannisto Tampereen kaupungin lasten ja nuorten terveyspalveluista lisää.

Tällä hetkellä joka neljäs klamydiatartunnan saaneista on alle 20-vuotias. Pitkäaikaisella infektiolla voi olla vakavia seurauksia erityisesti naisille: pahimpina niistä lapsettomuus ja lisääntynyt kohdunkaulansyövän riski.

– Toivon, että lähitulevaisuudessa kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus käyttää samanlaista palvelua ja saamme nykyiset numerot kääntymään laskusuuntaan, toivoo Mustila.

***

Klamydian ja tippurin etätestauspalvelun tarjoaa Tampereen kaupunki ja käytännön toimista vastaa Fimlab Laboratoriot Oy. Sitä voitavat hyödyntää tamperelaiset ja orivesiläiset sekä Tampereella ja Orivedellä lukiossa, ammattioppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa sekä Tampereen ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa opiskelevat. Yliopisto-opiskelijoita palvelee YTHS.


Lisätietoja

Ylilääkäri
Tuire Sannisto
puhelin 050 468 9166
sähköposti [email protected]