Siirry sisältöön

Tampereen päivä tuo katukuvaan taidetta ja tapahtumia

Julkaistu 21.9.2017 9.38

Tampereen 238-vuotispäivää vietetään 29.9.−1.10. Paikalliset toimijat yhdistyksistä kaupungin yksiköihin tarjoavat viikonlopun aikana yli 100 tapaa juhlia Tampereen merkkipäivää. Syntymäpäiviä voi viettää muun muassa jousiammunnan, robottien, yhteisötaiteen tai kiertoajelujen parissa.

 

Syntymäpäiväviikonloppu saa komean aloituksen Keskustorilla ja Raatihuoneella perjantaina 29.9. klo 14−20 järjestettävissä avajaisissa. Raatihuoneen ovet avataan kaikelle kansalle muutaman vuoden tauon jälkeen. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua arvorakennuksen saleihin ja taiteeseen kaupungin henkilöstön opastuksella. Ennen sisätiloihin tutustumista voi torilla nauttia Tredun opiskelijoiden tarjoilemista syntymäpäiväkakkukahveista, joita on varattu 2000:lle ensimmäiselle. Luvassa on myös Tampere pops -jousikvartetin musiikkia, tanssitervehdys Tanssimania-festareilta sekä jättiläissaippuakuplataiteilijoiden taidonnäytteitä.

Avajaisten lisäksi perjantain ohjelmistossa on vahvasti läsnä tiedeteema. Tampereen päivän yhteydessä järjestettävä Euroopan laajuinen Tieteiden yö tuo tutkijoita ja ilmiöitä ihmeteltäväksi mm. Vapriikkiin ja Lastenkulttuurikeskus Rullaan.

Perinteitä ja uusia avauksia

Suomi 100 -juhlavuosi näkyy useissa Tampereen päivän tapahtumissa. Väinö Linnan aukiolla rakennetaan lauantaina ja sunnuntaina klo 10−17 taiteilija Maria Stereon ideoimaa yhteisötaideteosta "Alavilla mailla ei hallan vaaraa". Teos on kasvihuone, jota tamperelaiset pääsevät täyttämään omilla lakastumattomilla kukillaan. Teos valaistaan Tomutontun musiikin siivittämänä sunnuntai-iltana klo 18. Teos jää ilahduttamaan Finlaysonilla kulkevia pitkälle syksyyn.

Tampereen päivän perinteeksi muodostuneisiin tapahtumiin, kuten pelastuslaitoksen avoimiin oviin, museoiden ilmaispäiviin ja lastenmusiikkikonsertteihin odotetaan tuhansia kävijöitä viime vuosien tapaan. Suosittuja kohdevierailuja ja avoimia ovia järjestetään myös lukuisia. Kurkistamaan pääsee mm. keskikosken vesivoimalaan, uudistuneeseen Hatanpään kartanoon ja sairaalaan, uuteen Tays:aan ja ratikkatyömaahan. Visit Tampereen kävely- ja bussikierrokset kuljettavat Juicen elämän merkkipaikoille, Pispalaan, Teiskoon sekä vuoden 1918 Tampereelle.

Viikonlopun vilkkaimpana päivänä sunnuntaina järjestetään Tampere-talossa uusi Tampereen päivän kokonaisuus, jossa on tarjolla monen eri tapahtuman yhteissummana säätiötietoutta, uusia Tampere-aiheisia lauluja, eläviä kirjoja sekä kierroksia Muumimuseoon ja Tampere-talon kulisseihin. Tanssimania-festivaalin lastenmusiikkikonsertti Meidän ääni soi klo 14 ja päivän päätösfanfaarit kuullaan aulassa klo 17 Tampere Filharmonian pienyhtyeen soittamana.


Lisätietoja

Kehittämispäällikkö
Jaakko Laurila
sähköposti [email protected]

Asiantuntija
Inka Helin
puhelin 040 800 4191
sähköposti [email protected]


Kuvat Ruffle Army