Siirry sisältöön

Uudistuvan sosiaali- ja terveydenhuollon johtamista kehitetään Tampereella

Julkaistu 30.8.2017 11.04

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen muuttaa myös johtamista. Palveluiden verkosto muodostuu jatkossa useita toimijoista. Monitoimialaisen palveluverkoston johtamiseksi tarvitaan uusia työkaluja. Pirkanmaalla muutosta valmistellaan Pirkanmaa2019 hankkeessa. Tampereen kaupunki, Sitra, Pirkanmaan liitto ja Taysin Sydänsairaalan ovat aloittaneet sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestäjille tarkoitetun johtamisen käsikirjan laatimisen. Tavoitteena on kehittää johtamista ja parantaa hankintojen vaikuttavuutta uudistuvassa sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tuottavat yhteistyössä julkinen sektori, yritykset sekä yhdistykset ja järjestöt. Mm. hyvinvointipalvelujen allianssimalli on jo valmisteilla Tampereella ja sen kokeilu alkaa ensi keväänä. Tällainen uudenlainen verkostomainen toimintatapa edellyttää myös uudenlaista johtamista.

- Tampereen hankkeissa kokeillaan muilta toimialoilta tuttua allianssimallia perus- ja erikoissairaanhoidossa. Tämä on ainutlaatuista. Uudenlaiset toimintatavat monituottajaympäristöissä ovat erityisen kiinnostavia ja kokeiluilla saamme arvokasta tietoa niiden toimivuudesta, sanoo johtava asiantuntija Kimmo Haahkola Sitrasta.

Nyt aloitettava johtamisen ja hankinnan kehittäminen on tiukasti kytketty käytännön työhön ja tiedon hyödyntämiseen, sanoo hallintoylilääkäri Arto Lemmetty Tampereen kaupungilta. - Hankkeen tukena toimii kliininen työryhmä, jonka eräänä tehtävänä on tehostaa tiedon hyväksikäyttöä ja analysointia, jotta hoitoketjuja voidaan ohjata ja kehittää.

Asiakkaan tarpeiden huomioiminen palveluissa edellyttää hankintaosaamista ja palveluiden vaikuttavuuden arviointia. Sitra ja Tampereen kaupunki tuottavat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestäjälle työkaluja myös ja hankintaosaamisen kehittämiseksi. Lisäksi Sitra tekee erillisen selvityksen maakunnan juridisesta asemasta allianssikumppanina.

Johtamisen käsikirjan keskeiset kohderyhmät ovat palveluita tuottavien organisaatioiden johto ja henkilöstö, sotevalmistelusta vastaavan Pirkanmaa 2019 johto ja teemaryhmät, luottamushenkilöt ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Johtaja Taru Kuosmanen
Tampereen kaupunki
puh. 040 704 7337
[email protected]

Johtava asiantuntija Kimmo Haahkola
Sitra
[email protected]
puh. 0294 618 229

Projektipäällikkö Marco Roth
FinnMedi Oy
puh. 040 800 7865
[email protected]


Teksti Anna-Maria Maunu