Siirry sisältöön

Uudistettu Pirkanmaan lukudiplomi innostaa lukemaan

Julkaistu 28.8.2017 10.09

Pirkanmaan lukudiplomi luokille 1–6 on uudistettu. Lukudiplomi kannustaa jokaista oppilasta lukemaan ja nauttimaan lukemisesta.

 

Uudistetun diplomin laadintaan ovat ottaneet osaa paikalliset alan asiantuntijat. Hanketta ovat koordinoineet Lastenkirjainstituutti ja Tampereen kaupunginkirjasto. Diplomikuvan on tehnyt tamperelainen kuvittaja Jani Ikonen, ja teknisestä toteutuksesta on huolehtinut Tampereen kaupunginkirjasto.

Lukudiplomin saa lukemalla tietyn määrän kirjoja ja osoittamalla tuntevansa niiden sisällön opettajan kanssa sovitulla tavalla. Lukudiplomiin liittyvät tehtävät ovat innostavia ja monipuolisia.

–Lukudiplomin kirjavalikoimassa on monenlaisia kirjoja: kuvakirjoja, runoja, sarjakuvia ja lastenromaaneja. Monipuolisesta valikoimasta löytyy kiinnostavaa luettavaa erilaisille lapsille, kuitenkin niin, että listaan on helppo tutustua, kun se ei ole liian pitkä, Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen sanoo.

Tärkeintä on yhteistyössä koulun, kirjaston ja vanhempien kanssa löytää lasta kiinnostava kirja. Lukeminen auttaa oppilasta eläytymään kirjojen maailmaan ja tarjoaa aineksia oman elämän ja ympäröivän maailman pohtimiseen.

Uutuutena mukautetut lukudiplomilistat

Pirkanmaan lukudiplomeihin on nyt lisätty mukautetut lukudiplomilistat niille oppilaille, joille lukeminen on eri syistä vaikeaa. Mukautetut listat on laadittu luokille 1–2, 3–4 ja 5–6. Näille listoille on valittu helposti lähestyttäviä kirjoja, jotka ovat osin samoja kuin kyseisen luokka-asteen listalla. Mukautettu lista soveltuu erityisopetukseen, suomea vasta opetteleville tai muuten heikon lukutaidon omaaville oppilaille. Mukautetun lukudiplomin suorittajat voivat opettajan harkinnan mukaan kuunnella kirjoja myös äänikirjoina.

Kirjojen saatavuuden voi tarkistaa suoraan Pirkanmaan kirjastojen yhteisestä PIKI-verkkokirjastosta. Kirjalistat, tehtävät ja todistus löytyvät myös tulostettavina versioina PIKI-verkkokirjastosta: Ulkoinen linkkiPirkanmaan lukudiplomi, alakoulu

Pirkanmaan lukudiplomi otettiin käyttöön vuonna 2002 koulujen lukemiskasvatuksen avuksi. Listoja uudistettiin viimeksi vuonna 2014. Yläkoulun ja toisen asteen lukudiplomit uudistetaan syksyn 2017 aikana.

Lisätietoja:

Lastenkirjainstituutti

toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen

p. 050 3615 639, [email protected]

Tampereen kaupunginkirjasto

palvelupäällikkö, lasten ja nuorten palvelut

Niina Salmenkangas

p. 040 800 4404, [email protected]


Kuvat Silja Viitala