Siirry sisältöön

Muuttuvat ammatit - Uusi valokuvapaketti muistelijoiden käyttöön

Julkaistu 16.8.2017 14.43

Tampereen kaupungin ikäihmisten museopalvelu Konkarit on tuottanut Muuttuvat ammatit -valokuvapaketin, jonka 18 kuvaparia kertovat tamperelaisista erilaisissa töissä ennen ja nyt.

Valokuvia katsellessa, ammattien historiasta kertovia kuvatekstejä lukemalla ja ryhmissä muistoista keskustelemalla vierähtää helposti pitkäkin tovi. Menneiden vuosikymmenien aikana työolosuhteiden ja -välineiden muutos on joissakin töissä ollut huomattavan suuri, mutta mielenkiintoista onkin pohtia, näkyykö muutos työn lopputuloksessa.


Joitakin ammatteja on kadonnut. Virkapukuinen poliisi, liikenteenohjaaja eli vinkkamies, ei enää ruuhka-aikana seiso keskellä Hämeenkatua viittomassa valkoisilla käsineillä ajovuoroja, vaan työn tekevät automaattisesti liikennevalot.

Selkeät, suurikokoiset valokuvat on pakattu kätevään muovisalkkuun. Salkku sisältää myös nostalgista liikkuvaa kuvaa, Yleisradion tuottaman Tämä elämä -ohjelman Porin puuvillatehtaan naisista vuodelta 1965.

Muuttuvat ammatit -valokuvapaketti on tehty Kulttuurikasvatusyksikkö Taiten Konkarit-palvelun ja Vapriikin kuva-arkistossa vapaaehtoisina toimivien kulttuuriluotsien yhteistyönä. Suurin osa valokuvista on Vapriikin kuva-arkistosta ja kuvatekstit on kirjoittanut Lila Heinola.

Kuvapakettia voi lainata ilmaiseksi erilaisiin ikäihmisten muistelutuokioihin. Laina-ajan pituus, nouto- ja palautusajat sovitaan etukäteen museolehtori Lila Heinolan kanssa.

Valokuva: Muistelua valokuvien äärellä
Pappilanpuiston palvelukeskuksessa paketin valokuvat herättivät monta muistoa lapsuudesta ja nuoruudesta.

Lisätietoja

Museolehtori
Lila Heinola
puhelin 040 806 3079
sähköposti [email protected]