Siirry sisältöön

Hiedanrannan Möljän väliaikainen laituri valmiiksi

Julkaistu 16.8.2017 9.30

Tampereen kaupunki on kunnostanut Hiedanrannan Möljän laiturin väliaikaisella rakenteella. Laituri otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön lauantaina 19. elokuuta Hiedanrannan Puutarhajuhlissa. Silloin kaupunkilaisille tarjotaan maksuton laivakuljetus Mustalahden sataman ja Hiedanrannan välillä.

Kuva: Möljän väliaikainen laituri Hiedanrannassa
 

Vesiväylän viralliset merkinnät tehdään vasta ensi keväänä, joten Puutarhajuhlien kuljetus järjestetään erikoisluvalla. Koska Hiedanrannan edustalla on runsaasti uppotukkeja, ei kunnostettua vesiväylää suositella pienveneille. Laituri onkin tarkoitettu vain laivaliikenteen käyttöön.

– Toivon, että tulevina vuosina Hiedanrantaan pääsee matkustamaan laivakyydillä. Möljä on upea paikka, ja olen iloinen, että se saadaan nyt kaupunkilaisten käyttöön, sanoo hankekehitysjohtaja Reijo Väliharju Tampereen kaupungilta.

Väliaikainen laituri on rakennettu painekyllästetystä puusta. Kelluva osuus on noin kaksikymmentä metriä pitkä ja kolme metriä leveä. Laiturin on suunniteltu olevan käytössä useita vuosia. Hiedanrannan kaupunginosan kaavoituksen yhteydessä Möljän alue suunnitellaan lopulliseen asuunsa.

Möljän satamalaituria käytettiin Lielahden tehtaan tukkien uittokuljetuksiin noin 1910-luvulta lähtien. 1900-luvun puolivälissä laiturin päähän rakennettiin uittotukkien nippunosturi. Näyttävät betonipylväät ovat jäänne tästä nippunosturista. Laituri jäi pois käytöstä Näsijärven uittojen päätyttyä 1980-luvulla. Sen kutsumanimi Möljä on maavaraista satamalaituria tarkoittava nimitys, joka tulee englannin sanasta mole.

Uiminen Möljän laiturilta on uppotukkien takia ehdottomasti kielletty.


Lisätietoja

Hankekehitysjohtaja
Reijo Väliharju
puhelin 050 388 0901

Vesiväylä/
Satamapäällikkö
Matti Joki
puhelin 050 063 9167


Teksti Leena Karppi