Siirry sisältöön

OECD:n kokouksessa Tampereella pohditaan alueiden muutosjoustavuutta

Julkaistu 28.6.2017 16.34

Tampereelle kokoontuu torstaina 29.6.2017 Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön, OECD:n ja Tampereen kaupungin yhdessä järjestämä Roundtable-kokous. Kansainvälisessä tapaamisessa Tampere-talossa keskustellaan alueiden muutosjoustavuuden kehittämisestä ja lisäämisestä haastavissa tilanteissa, joita aiheutuu esimerkiksi taloudellisista kriiseistä, laajasta maahanmuutosta, epidemioista tai luonnonkatastrofeista.

Kansainväliseen kutsuvieraskokoukseen osallistuu 25 edustajaa eri puolilta maailmaa; alan asiantuntijoita sekä tutkijoita yliopistoista ja kaupunkien pormestareita. Lisäksi kokousta seuraamaan on kutsuttu muun muassa paikallisia sidosryhmien edustajia sekä alan tutkijoita. Yhteensä kokoukseen osallistuu noin 50 henkilöä.

– Tampereelle on todella hienoa saada isännöidä OECD-kokousta, jonka teema on vahvasti elinvoimapolitiikkamme keskiössä, sanoo Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen, joka on aamupäivän tilaisuudessa puheenjohtaja.

Puheenvuoroja pitävät muun muassa edustajat Britanniasta, Japanista, Portugalista, Tanskasta, YK:sta ja Suomesta. OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi, Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen avaavat tilaisuuden. Suomesta puhumassa ovat muun muassa TEM:n ylijohtaja Ilona Lundström ja professori Markku Sotarauta Tampereen yliopistosta. Tampereen kaupungin puheenvuoron käyttää yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuija Telén.

OECD:n Muutosjoustavat kaupungit -projekti alkoi vuonna 2015. Tampereen-kokous on jatkoa vuosi sitten Lissabonissa pidetylle ensimmäiselle kokoukselle. Tällä kertaa muutosjoustavuutta tarkastellaan pragmaattisesti, miten voidaan asettaa päämääriä ja toteuttaa muutosjoustavia toimintatapoja kaupunkien elinvoimaisuuden tueksi. OECD on kehittämässä kokonaisvaltaista seurantamenetelmää ja kehystä, jonka avulla voidaan tarkastella ja mitata kaupunkien muutosjoustavuutta.

Roundtable-kokouksen osallistujia Tampere-talossa
OECD:n ja Tampereen kaupungin yhdessä järjestämän Roundtable-kokouksen teemana oli alueiden muutosjoustavuuden kehittäminen ja lisääminen äkillisissä haasteellisissa tilanteissa. Keskusteluissa merkittävässä roolissa olivat Tampereen perinteiset vahvuustekijät: osaaminen, tuloksellinen kehitysote ja yhteistyö. Kutsuvieraskokous oli kesäkuun lopulla Tampere-talossa.

Tampereen kokemukset elinkeinoelämän rakennemuutoksista

Päivän keskusteluissa jaetaan kokemuksia ja toimintatapoja siitä, miten suunnata kaupungin menettelytapoja äkillisten haasteiden keskellä. Kestävä kehitys, hyvinvointi ja kasvu ovat avaintekijöitä muutostilanteissa. Teemoja tarkastellaan institutionaalisista, taloudellisista ja sosiaalisista sekä myös vakaan kehityksen näkökulmasta.

– Tampereen tarkastelukulma on OECD-yhteistyössä ollut nimenomaan elinkeinoelämän rakennemuutokset ja niihin vastaaminen, kertoo Tuija Telén.

Hänen mukaansa keskusteluissa merkittävässä roolissa ovat Tampereen perinteiset vahvuustekijät eli osaaminen, tuloksellinen kehitysote ja alueen erinomainen yhteistyö.

Kokouksessa pohditaan myös sitä, millä keinoin voidaan tehostaa muutosjoustavuutta ja kehittää päätöksentekoa sekä kansalaisosallistumista - vuoropuhelua kuntalaisten kanssa. Kaupunkien strategisen kehittämisen tulisi perustua järjestelmällisesti koottuun ja jaettuun tietoon, jonka mukaisesti voidaan arvioida toimintatapoja nopeasti. Laaja-alainen ymmärrys mahdollistaa organisaatiolle määrätietoiset toimintatavat, joita voidaan joustavasti muokata tilanteiden edellyttämällä tavalla.

Erityisasiantuntija Joseph Runzo-Inada (vas.), pormestari Masashi Mori, johtaja Teppo Rantanen, OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi, yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuija Telén.
OECD:n Roundtable-kokoukseen Tampereella osallistuivat muun muassa erityisasiantuntija Joseph Runzo-Inada (vas.) ja pormestari Masashi Mori Toyaman kaupungista Japanista sekä johtaja Teppo Rantanen Tampereen kaupungilta, OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi ja Tampereen kaupungin yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuija Telén.

Lisätietoja

Suhdetoimintapäällikkö
Erika Eischer
puhelin 040 545 0011
sähköposti [email protected]

Yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
Tuija Telén
puhelin +358 40 801 6009
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell

Kuvat Hanna Leppänen