Siirry sisältöön

Tampere hakee vuoden 2018 Euroopan innovaatiopääkaupungiksi

Julkaistu 26.6.2017 12.37

Tampereen kaupunki kisaa vuoden 2018 Euroopan innovaatiopääkaupungin tittelistä Euroopan komission The European Capital of Innovation Award – iCapital -kilpailussa. Tittelin voittaa kaupunki, jossa innovaatiotoiminta perustuu julkisen sektorin, yritysten, yhteisöjen, korkeakoulujen ja kaupunkilaisten väliseen vuorovaikutukseen ja kehittämiseen.

Pormestari Lauri Lylyn mielestä Tampereella on kaikki edellytykset tulla valituksi Euroopan innovaatiopääkaupungiksi.

– Olemme niin kansallisesti kuin kansainvälisesti edelläkävijä avoimien innovaatioalustojen kehittämisessä. Uusi pormestariohjelmamme painottaa myös yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä sekä digitaalisuuden merkitystä ihmisten hyvinvoinnin ja kaupungin kilpailukyvyn edistämiseksi, muistuttaa Lauri Lyly.

Hän korostaa, että Tampereen innovaatiotarina on kansainvälisestikin erityinen:

- Olemme kokeneet ja selvittäneet monta rakennemuutosta, synnyttäneet koko ajan innovaatioita ja hyödyntäneet aiempaa osaamista uudessa kasvuvaiheessa. Näin tehdään nytkin älykkään ja kestävän kaupungin ja uuden digitaalisen talouden edistämisessä.

– Korostamme hakemuksessa erityisesti Hiedanrantaa täysin uudenlaisena, älykkäänä ja ihmisläheisenä kaupunkikehityksen ja palveluiden kehitysympäristönä. Kuvaamme nimenomaan Hiedanrannassa syntynyttä uutta tekemisen mallia; miten kaupunkilaiset ja yhteisöt itse luovat uutta toimintaa ja sitä kautta uusia palveluja ja työpaikkoja, sekä sitä miten tämä malli viedään kaupunkisuunnitteluprosessiin, kertovat hakemuksen kokoamisesta vastaavat Tampereen EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen ja Suomen Itämeri-instituutin johtaja Esa Kokkonen.

Heidän mukaansa EU:n innovaatiopääkaupunkikilpailussa korostetaan osallistumista ja innovaatiotoiminnan tuomista lähelle kaupunkilaisia, eli juuri kuin tamperelaista Kaupunki innovaatioalustana -ajattelutapaa, jota kaupungin Smart Tampere -elinkeino-ohjelma myös painottaa.

Euroopan innovaatiopääkaupunki valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Tuolloin voiton vei Barcelona. Vuonna 2016 palkinnon sai Amsterdam. Nyt kolmatta kertaa valittava Euroopan innovaatiopääkaupunki julkistetaan loppusyksystä 2017. Pääpalkinto on 1 000 000 euroa.

Tampereella palkintorahaa käytettäisiin esimerkiksi Demolan puitteissa tehtäviin kiertotalous- ja älykäs kaupunki -teemaisiin kokeiluihin Hiedanrannassa, ruohonjuuritason kaupunkikehityshankkeisiin keskittyvän Tampere Challenge -kilpailun käynnistämiseen sekä älykäs kaupunki, digitalisaatio- ja cleantech -teemoihin keskittyvän rahaston perustamiseen.Lisätietoja

EU-yhteysjohtaja
Hannele Räikkönen
puhelin 040 776 3446
sähköposti [email protected]

Johtaja
Esa Kokkonen
puhelin 050 516 9111