Siirry sisältöön

Vuoden nuori taiteilija 2017 - Tiina Pyykkinen ja Merja Haapala - Olipa kerran Tampereen taidemuseossa

Julkaistu 15.6.2017 10.15

Tampereen taidemuseo saa uudelleen taidenäyttelykäyttöön rakennuksen pohjakerroksen, kun Muumimuseo muutti Tampere-taloon. Ensimmäisen näyttelyn siellä saa tamperelainen taiteilija Merja Haapala. Taidemuseon kahdessa ylimmässä kerroksessa avataan Vuoden nuori taiteilija 2017 – Tiina Pyykkinen -näyttely. Näyttelyt ovat avoinna 16.6. - 27.8.2017.

 

Tiina Pyykkinen (s. 1983) on järjestyksessä 33. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Pyykkinen valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi 2014. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2011 Helsingissä, minkä jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, Saksassa ja Iso-Britanniassa.

Teosteni aiheina ovat olleet väliaikaisuus, paikka- ja aikasidonnaisuus sekä väri ja valo. Teoksissa voi havaita useita päällekkäisiä tilallisia tasoja, jotka heijastavat samaan aikaan ympärillä olevaa näyttelytilaa, esittävät maalattua kuvallisuutta sekä väriaineen kaksijakoisuutta.

Väri ilmenee maalauksissa siten, että havaitsemme yhdellä värillä toteutetun pinnan monivärisenä. Teokset ovat samaan aikaan sekä monokromaattisia, että monivärisiä.

Vuoden nuori taiteilija 2017 – Tiina Pyykkinen -näyttely jatkaa Tampereelta Turkuun Aboa Vetus & Ars Nova -museoon, jossa se on avoinna 8.9.–5.11.2017.

Merja Haapala (s.1958) työskentelee kahden taidemuodon, keraamisen muotoilun ja vapaan veistotaiteen välimaastossa. Se, mikä yhdistää näitä kahta osa-aluetta on käsityö ja materiaaliosaaminen. Haapalan keraamiset veistokset ja seinälautaset ovat aihemaailmaltaan kerronnallisia mutta myös pitkälle tyyliteltyjä ja abstrahoituja.

Teosten rikas värimaailma on tärkeä osa Haapalan ilmaisua. Hän onkin tehnyt runsaasti tutkimustyötä lasitteiden kehittelyn parissa. Hän tuntee lasitteisiin käytettävät pigmentit ja engobet sellaisella suvereniteetilla, että hän pystyy käyttämään niitä kuin taidemaalari värejä Erona on kuitenkin se, että hän sekoittaa lasitteet raaka-aineista ja pigmenteistä itse, kun maalarit käyttävät useimmiten valmiita, teollisesti tuotettuja värejä. Haapalan teoksilla on oma erityinen tunnelmansa. Teosten erilaiset pintavaikutelmat hehkuvan kiiltävistä väreistä kontrastisiin mattapintoihin osallistuvat yhdessä muodon ja elävän viivan kanssa tämän tunnelman luomiseen.

Merja Haapalan retrospektiivisessä näyttelyssä esitellään veistoksia ja piensarjoina tai uniikkeina valmistettuja käyttöesineitä 30 vuoden ajalta. Kaikki teokset ovat korkeapolttoista, lasitettua posliinia tai kivitavaraa.

Merja Haapala asuu ja työskentelee Tampereella. Hän valmistui Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta 1987. Haapala on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea, ensimmäisen 1987 Tampereella. Yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1988 alkaen.


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5656 6577
avoinna ti–to klo 9–17, pe–su klo 10–18

Aikuiset 11 euroa, lapset (7–17-vuotiaat), eläkeläiset ja opiskelijat 5 euroa.


Näyttelypäällikkö
Tapani Pennanen
sähköposti [email protected]