Siirry sisältöön

Solkivuorelle suunnitellaan liito-oravan suojelu- ja hoitometsää - osallistu kävelyretkelle 4.6.

Julkaistu 31.5.2017 9.06

Solkivuoren metsäalueelle, Annalan ja Ruskon rajamaille, valmistellaan parhaillaan hoitosuunnitelmaa, jonka tavoitteena on edistää liito-oravien elinmahdollisuuksia sekä lisätä luonnon monimuotoisuutta ja kehittää alueen virkistyskäyttöä. Hankkeeseen ja metsään voi tutustua metsäretkellä sunnuntaina 4.6.2017.

kuva: metsää Solkivuoressa
 

Kävelyretkelle lähdetään kello 14 Annalankadun eteläpäästä, Solkimäenraitilta. Kierros kestää noin 1,5-2 tuntia. Kävelyretken vetäjinä ovat Jere Nieminen Villi vyöhyke ry:stä ja Anne Tuominen Tampereen kaupungilta.

Solkivuoren 32 hehtaarin laajuinen metsäalue sijaitsee Annalan asuinalueen ja Ruskon teollisuusalueen välissä. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 32 hehtaaria. Hankkeen tavoitteena on lisätä liito-oravalle sopivaa elinympäristöä, edistää luonnon monimuotoisuutta ja kokeilla uusia tapoja hoitaa luontoa. Suunnittelussa ja alueen tulevassa hoidossa korostetaan yhteistoiminnallisuutta asukkaiden, järjestöjen, kaupungin ja muiden toimijoiden kesken. Hankkeessa tuodaan myös enemmän esille liito-oravan läsnäoloa esimerkiksi luontopolun avulla. Uusia keinoja voivat olla myös ympäristötaide sekä kamera-, sensori- ja ICT-teknologiaa, joita voidaan yhdistää esimerkiksi alueelle sijoitettaviin pönttöihin.

Hankkeen taustalla on kaupunginvaltuuston toivomusponsi, joka liittyy 13.6.2016 hyväksyttyyn raitiotievarikon kaavaan. Siinä edellytettiin muun muassa, että selvitetään mahdollisuudet perustaa yhteistoiminnallinen liito-oravien suojelu- ja hoitoverkosto sekä uusi hoitoluokitus. Villi vyöhyke ry, Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry ja Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry tekivät kaupungille esityksen Solkivuoren yhteistoiminnallisesta liito-oravien suojelu- ja hoitometsästä 30.8.2016. Esityksen pohjalta on käynnistetty Solkivuoren metsäalueen hoitosuunnitelman valmistelu. Hoitosuunnitelma valmistellaan vuoden 2017 aikana.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki:
Metsätalouspäällikkö
Anne Tuominen
puhelin 050 517 7053

Villi vyöhyke ry:
Puheenjohtaja
Jere Nieminen
puhelin 040 5224476
sähköposti [email protected]


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Jere Nieminen