Siirry sisältöön

Lammaskatras laiduntaa taas Rukkamäenpuiston arvoniityllä

Julkaistu 24.5.2017 14.26

Lampaat aloittavat kesäisen kasvillisuuden hoitotyönsä Peltolammilla Rukkamäen arvoniityllä. Laidunnuksella säilytetään avointa niittymaisemaa, lisätään luonnon monimuotoisuutta ja tarjotaan elämyksiä asukkaille. Lampaat saapuvat perjantaina 26.5.2017 Tampereelle Ylätalon luomutilalta Hämeenkyröstä.

Lammaslauma Rukkamäenpuistossa
 

–Laidunnuksen aloittaa perjantaina aamupäivällä pienempi lammasryhmä, sillä ruoho kasvaa edelleen kituaalisti. Torstaille toivonkin kunnon sadetta. Kaikkiaan lampaita on kesäksi tulossa 15. Tavoitteena on, että lampaat voisivat laiduntaa syyskuulle saakka, kertoo lampuri Oiva Mäenpää.

–Lampaiden kesähoitoon kuuluu lähinnä valvonta. Lisäksi huolehditaan, että lampailla on tarjolla puhdasta vettä, kivennäistä ja suolaa. Muutoin lampaat selviytyvät omin neuvoin hyvin. Niiden ruokavalioon kuuluvat ruohot ja pensaat, kertoo Mäenpää.

Rukkamäen lampaat ovat uuhia eli naaraspuolisia, ja ne ovat suomalaisten alkuperäisrotujen lampaita. Laumasta löytyy ruskeita, mustia ja harmaita lampaita.

–Lampaat ovat laumasieluja ja touhuavat aina yhdessä. Toki ne ovat persoonallisiakin yksilöitä. Joukkoon mahtuu niin uteliaita kuin varautuneitakin. Vanhat uuhet ovat lammasyhteisössä arvoasemassa. Kun lampaita tuo keväällä laitumelle, huomaa miten vanhat uuhet katsovat tarkkaan paikkaa, minne joutuivat. Jos paikka on tuttu, ne rauhoittuvat välittömästi syömään ja koko lauma rentoutuu. Lampaat saattavat aluksi myös kirmata vallattomasti ympäri laidunta, kuvailee Oiva Mäenpää.

Rukkamäen arvoniitty sijaitsee Peltolammilla Rukkamäentien ja junaradan varressa, Peltolammin koulua vastapäätä. Rukkamäenpuistoa on hoidettu lammasvoimin kesästä 2013 alkaen, ja laidunnuksesta saadut kokemukset ovat hyviä. Niityn kasvillisuus on alkanut monipuolistua. Niityllä on myös pidetty lupiinin kitkentätalkoita vieraslajin hävittämiseksi.

Älä tarjoa lampaille eväitä äläkä lupiinia

Aitaukseen on kiinnitetty infotauluja, joissa kerrotaan laidunnuksen pelisäännöistä. Lampaita voi rapsuttaa aidan takaa, mutta aitaus on vain eläinten käytössä. Ruohoja voi tarjota lampaille aidan raosta, mutta ei kuitenkaan lupiinia, se on myrkyllistä. Lampaiden ruokkiminen omilla eväillä kuten leivällä on ehdottomasti kielletty, jotta lampaat pysyvät terveinä.


Lisätietoja

Ylätalon luomutila:
Oiva Mäenpää
puhelin 050 560 0303

Tampereen kaupunki:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

ProAgria Etelä-Suomi, MKN Maisemapalvelut:
Maisema-asiantuntija
Riikka Söyrinki
puhelin 040 744 7231


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen