Siirry sisältöön

Ei koulukiusaamista ja hyvät ystävät ovat lasten mielestä tärkeitä Tampereella

Julkaistu 12.5.2017 12.56

Kun tamperelaisilta lapsilta kysyttiin, mikä on heille tärkeää Tampereella, vastauksissa nousi kärkeen kaksi asiaa ylitse muiden: ei koulukiusaamista ja hyvät ystävät. Myös eläinten suojelu, yhteinen tekeminen omien vanhempien kanssa, turvallinen ympäristö sekä hyvät harrastusmahdollisuudet ovat 10-vuotialle lapsille tärkeitä kotikaupungin piirteitä.

Tiedot käyvät ilmi Lasten Tampere -areenassa tehdystä kyselystä, joka toteutettiin Tampereen uuden strategian valmistelua varten.

– Halusimme luodata 10-vuotiaiden näkemyksiä strategiatyötä varten, koska teemme strategiaa tulevaisuutta ajatellen, jolloin nykyiset 10-vuotiaat ovat nuoria aikuisia. Lasten vastaukset viestivät lähiympäristön ja turvallisuuden tärkeydestä; nämä painotukset on hyvä huomioida strategian laadinnassa, sanoo strategiajohtaja Reija Linnamaa.

Maalis-huhtikuussa kerättiin kaikkiaan 1048 tamperelaisen 4.-luokkalaisen näkemyksiä Nuorisopalveluiden järjestämillä vaikuttamispäivillä. Vuosittain Monitoimitalo 13:ssa järjestettävään vaikuttamispäivään osallistuvat vuoropäivinä Tampereen koulujen noin 10-vuotiaat oppilaat opettajiensa ja ohjaajiensa kanssa.

Mikä on sinulle tärkeää Tampereella? -kyselyyn lapset vastasivat Innoduel-osallistumistyökalulla, jonne oli syötetty valmiiksi 20 ideaa. Lapset saivat lisätä joukkoon myös omia vastausehdotuksiaan. Lisäyksenä listalle nousi yhdeksän piirrettä: ei koulukiusaamista, lisää eläinten suojelua, olla iloinen, kouluun enemmän tapahtumia, lähikauppa, ei puhelinta autossa, hyvät ja lähellä olevat lenkkimaastot, hyvät lenkkeilymaastot ja enemmän ulkokuntosaleja.

Kyselyyn vastanneista lapsista 83 prosenttia nosti Ei koulukiusaamista -idean kärkeen. Reilut puolet vastaajista piti tärkeänä siistiä ympäristöä, iloisena olemista, kivoja opettajia, hyviä ja turvallisia pyöräteitä, uimarantoja, koulun tapahtumien ja liikuntapaikojen lisäämistä. Listalla vähiten huomiota saivat jalkapallokentät (42%) ja lähimetsät (44%).

Tampereen uuden strategian linjaukset täsmentyvät uuden kaupunginvaltuuston aloittaessa kesäkuussa työnsä, ja strategia hyväksytään tämän vuoden lopulla valtuustossa.


Lisätietoja

Strategiajohtaja
Reija Linnamaa
puhelin 040 572 9610
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell