Siirry sisältöön

Pirkanmaan kirjoituskilpailun 2017 voittajat valittu

Julkaistu 11.5.2017 17.15

Korkeatasoisen proosasarjan voittoon ylsi jo viime vuonna kunniamaininnan saanut Emily Hallfast. Lyriikkasarjan voiton vei ylöjärveläinen Titta Minkkinen.

Pirkanmaan kirjoituskilpailun logo
 

Tänä keväänä 66. kerran järjestetyn Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajat palkittiin torstaina 11. toukokuuta pääkirjasto Metsossa. Kilpailussa oli kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka. Molempien sarjojen voittajat palkittiin 1 000 eurolla. Lisäksi kummassakin sarjassa jaettiin kunniamainintoja. Voittajien ja kunniamainittujen kilpailutyöt on julkaistu antologiassa ja kirjaston kotisivuilla.

Pirkanmaan kirjoituskilpailuun saapui tänä vuonna yhteensä 239 kilpailutyötä: 133 proosasarjaan ja 106 lyriikkasarjaan. Palkintolautakuntaan kuuluivat kirjailija Tiina Lehikoinen, kirjailija, tutkija Markku Soikkeli, kirjailija, toimittaja Anneli Kanto ja toimittaja Matti Kuusela.

Pirkanmaan kirjoituskilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen.

– Kun nimimerkkikirjekuoret avattiin valintojen jälkeen, paljastui tuttuja nimiä: useita kirjallisten piirien aktiivijäseniä ja kirjoittamisen opiskelijoita. Tämä olkoon kannustuksena kirjoittamisen harrastajille ja todisteena siitä, että opiskelemalla ja harjoittelemalla kehittyy – myös kirjoittamisessa, Kanto sanoo.

Proosasarjan voittaja erottui omaperäisyydellä

Proosasarjan kärki oli korkeatasoinen. Markku Soikkelin mukaan ¬parhaat novellit erottuivat joukosta harkitun muotoilun ansiosta sekä yllättävillä ja taitavilla näkökulmaratkaisuilla. Yleisesti ottaen sarjasta jäivät parhaiten Soikkelin mieleen perheiden, lapsuuden ja sairauden aihelmat. Ympäristönä oli useammin maaseutu kuin kaupunki, ja tunnelma oli useammin melankolinen kuin humoristinen. Eurooppa ja maailmantapahtumat tuntuivat olevan kaukana novellien kuvaamasta Suomesta.

Voittajatekstistä palkintolautakunta pääsi yhteisymmärrykseen melko vaivattomasti.

– Emily Hallfastin novellissa näkyy proosakerronnan asiantuntemus, kyky laatia omaperäinen ja monitasoinen kertomus, joka kestää useampia luentoja, Soikkeli kehuu.

Anneli Kanto vaikuttui siitä, kuinka liikuttavasti ja tunnistettavasti Hallfastin novelli tavoittaa yhteen iltaan kiteytyvän tunteiden kirjon.

– Voittajanovelli kuvaa viikonlopun baari-iltaa ja kumppanin, rakkauden tai edes väliaikaisen välittämisen etsintää. Kun ilta vanhenee, tunnelmat vaihtuvat arasta yritteliäisyydestä toiveikkuuteen, epätoivoon, nolouteen ja yksinäisyyteen.

Runoissa rytmiä ja raikkautta

Lyriikkasarjan tasoa palkintolautakunta kuvaa vaihtelevaksi. Kilpailutöiden joukosta erottui selkeäksi kärjeksi alle kymmenen runokokonaisuutta.

– Runosarjan kärkikuusikko oli tasainen, hyvätasoinen ja erikoinen. Kaikissa on paitsi taitoa, myös yllätyksiä ja ällistyttävää raikkautta. Titta Minkkisen voittajasikermä oli yhtä aikaa erittäin mietitty ja silti pakottoman spontaani. Kirjoittaja siirtyy notkeasti kielestä ja kuvasta toiseen, paljastamatta itseään. Lopputulosta voi kutsua häpeilemättä henkeväksi, Matti Kuusela sanoo.

Tiina Lehikoinen puolestaan kehuu voittajarunojen hyvää rytmiä sekä hallittua ja sujuvaa muotoa.

– Teksteissä on vahva omanlaisensa tunnelma. Suomen ja englannin sekoittuminen toisiinsa neljässä ensimmäisessä runossa tuottavat tekstien sisältöön kiinnostavia omalakisia merkityksiä. Nämä neljä runoa muodostavat sarjan ytimen, joka jää kaikumaan lukijan mieleen. Tekstien ilmaisu on vaivatonta ja samaan aikaan runouden lajityypillisistä ilmaisukonventioista tietoista.


Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2017: palkitut tekstit

Sarja A: Proosa

I palkinto
Emily Hallfast, Tampere
novellilla Ulkoinen linkkivon Herzen

Kunniamaininnat
Tuija Halttunen, Kangasala
novellilla Ulkoinen linkkiKovaksi keitetyt
"Novellin keskiössä ovat kanat, mutta kananelämän kautta kyse on paljon suuremmista asioista. Novellissa on viehättävää, ironista huumoria. "– Anneli Kanto

Jukka Honkamäki, Tampere
novellilla Ulkoinen linkkiKriminaalin päiväkirja
"Kriminaalin päiväkirjassa on erinomainen ja omaleimainen kertojaääni. Lakoninen kerronta ja etenkin rivien välit paljastavat elämänasenteen ja kohtalon. Kertoja ei arvota eikä kyseenalaista elämäntapaansa, mutta tekstistä välittyvä ihmiskuva on uskottava ja kiinnostava." –Anneli Kanto

Maria Laakso, Tampere
novellilla Ulkoinen linkkiCamera Obscure
"Novellin maailma on äärimmäisyyteen vietyä Big Brotheria, älykästä ja kammottavaakin spefiä. Kamera obscuran teema pitää tarinan jäntevänä." – Anneli Kanto

Helena Murtonen-Leppä, Kangasala
novellilla Ulkoinen linkkiElämää juoksupyörässä
"Novellissa kuolema keikauttaa jäljellejääneiden elämän vinoon. Surussa tarraudutaan siihen, mitä on jäänyt, keihäänheittäjiin." – Anneli Kanto

Sarja: Lyriikka

I palkinto
Titta Minkkinen, Ylöjärvi
Ulkoinen linkkirunosarjalla

Kunniamaininnat
Sari Harsu, Tampere
runosarjalla Ulkoinen linkkiJärjestäytymätöntä kohinaa
"Sarjan melkein maanisista säkeistä jäi mieleen Huhtikuu on kuukausista neljäs, joka pudottaa kuolevaisten kastiin jopa T.S.Eliotin." – Matti Kuusela

Helinä Huotari, Tampere
runosarjalla Ulkoinen linkkiKohtaamisia
Kohtaamisia-runosarja muodostaa eheän kokonaisuuden. Runot osoittavat kirjoittajalta muodon hallintaa. Sikermän kiehtovimman osuuden muodostavat hyönteiskuvastoa hyödyntävät runot. – Tiina Lehikoinen

Maria Laakso, Tampere
runosikermällä Ulkoinen linkkiLinnan varjo
"Runosikermässä pureudutaan kiinnostavalla tavalla Tampereen historiaan. Runot sisältävät herkullisia anekdootteja muun muassa Finlaysonin alueesta ja Väinö Linnasta. Runojen ilmaisu on vitaalisen lennokasta, jopa riehakasta, ja mukana on myös huumoria. " – Tiina Lehikoinen

Sanna-Erika Suorsa, Tampere
runosarjalla Ulkoinen linkkiSokean voodoo
"Ihmiset puhuvat salaa itsestään ja tekevät hauskasti, anarkistisesti vaikka ’bensa loppuu jo Haukiputaalla Jäämeri jää näkemättä’. Ihailtavan hillitön mutta hallittu." – Matti KuuselaLisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto
Viestintäsuunnittelija
Emma Salmi
puhelin 0400 581 510
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi