Siirry sisältöön

Laadukkaat väylät ja sujuvat reitit lisäävät kävelyn ja pyöräilyn suosiota

Julkaistu 5.5.2017 15.42

Tampereen kaupunkiseudulla on julkaistu ensimmäinen seudullinen kävelyn ja pyöräilyn katsaus. Katsauksessa esitellään kävelyn ja pyöräilyn nykytilaa, asukkaiden kokemuksia ja tulevia kehittämishankkeita. Kaupunkiseudulla on runsaasti kävelyn ja pyöräilyn potentiaalia, sillä lyhyistä 2,5–5 km pituisista matkoista tehdään autolla kehyskunnissa peräti 80 % ja Tampereellakin puolet.

 

Katsaus on osa kestävän liikkumisen, erityisesti kävelyn ja pyöräilyn, edistämistä. Tavoitteena on nostaa kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kulkutapaosuus nykyisestä 41 prosentista 50–60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Katsaus pohjautuu vuonna 2015 aloitettuun kävelyn ja pyöräilyn seurantaan. Seuranta koostuu erilaisista kaupunkiseudun kuntalaisten tyytyväisyyttä ja liikkumista selvittävistä kyselyistä, käyttäjämäärien laskennoista ja panostuksista infrastruktuurin kehittämiseen. Tampereen kaupunkiseutuun kuuluvat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Puolet tyytyväisyyskyselyyn vastanneista on tyytyväisiä omaan kotikuntaansa pyöräilykuntana. Eniten pyöräilyä lisäisi vastaajien mielestä pyöräteiden laadun parantaminen ja uusien pyöräteiden rakentaminen. Pyöräteiden laatua parannetaan vaiheittain Tampereen ja kehyskuntien välisillä seudullisilla pääreiteillä.

Omaan kuntaansa kävelykuntana oli tyytyväisiä 69 % vastaajista. Kävelyä taas lisäisi eniten kävelyväylien talvikunnossapidon tehostaminen. Tyytymättömimpiä vastaajat olivat väliaikaisiin liikennejärjestelyihin työmaiden kohdalla.

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään 6.–14.5.2017. Pyöräilyviikolle on valmistunut myös uunituore seudullinen pyöräilykartta, jonka voi noutaa kuntien yhteispalvelupisteistä. Kartta löytyy myös verkosta: http://www.tampere.fi/liikenne-ja-kadut/pyoraily-ja-jalankulku.html

Painettua katsausta on jaossa kuntien yhteispalvelupisteissä, ja sitä jaetaan myös kuntien järjestämissä pyöräilyviikon tapahtumissa. Katsauksen voi lukea sähköisesti Tampereen kaupunkiseudun verkkosivujen etusivulta.


Lisätietoja

Tampereen kaupunkiseutu:
Liikennejärjestelmäinsinööri
Katja Seimelä
puhelin 040 503 4237