Siirry sisältöön

Pääsiäisaiheinen postikorttinäyttely Amurin Helmessä

Julkaistu 29.3.2017 12.26

Kahvila Amurin Helmessä on esillä 1.4. – 14.5.2017 näyttely Kevätmatka Kyöpelinvuorelle - Pääsiäiskortteja Tampereen museoiden kokoelmista

 

Ensimmäinen pääsiäiskortti on tiettävästi pantu Suomessa postiin vuonna 1871. Pääsiäiskorttiperinne alkoi hiipua 1960-luvulla kaupungistumisen myötä, mutta elpyi 1990-luvulla: suomalaiset lähettävät joka kevät noin miljoona pääsiäiskorttia. Postikorttiperinnettä piristävät nykyään myös omatekoiset kortit ja sähköiset tervehdykset.

Pääsiäiskortteja ovat kuvittaneet Martta Wendelinin, Rudolf Koivun ja Jenny Nyströmin kaltaiset tunnetut taiteilijat ajan tyylisuuntia seuraten. Pääsiäiskorteissakin tapaa ajankohtaisia aiheita, mutta keskeiset teemat ovat kuitenkin pysyneet samoina vuosikymmenestä toiseen: protestantit ovat suosineet kansanperinteeseen liittyviä eläin- ja satuhahmoja, ja ortodoksien korteissa ovat olleet etusijalla uskonnolliset aiheet.

Tampereen museoilla on laajat postikorttikokoelmat, joista tähän näyttelyyn on valittu nelisenkymmentä pääsiäisaiheista korttia. Ne ovat näyttelyssä esillä suurikokoisina painokuvina.

Näyttelyn ovat valmistaneet Tampereen kaupungin kulttuuri- ja liikuntaluotsit yhdessä Vapriikin kuva-arkiston kanssa.