Siirry sisältöön

Suurten kansainvälisten tasa-arvotekojen viikko Tampereella

Julkaistu 8.3.2017 12.17

Tampereella tehtiin kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2017 historiaa tasa-arvoasioissa, kun pääministeri Juha Sipilä julkisti hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon Tampere-talossa. Palkintoraadin puheenjohtajana toimii Tampere-talon toimitusjohtaja ja WOW Finlandin perustaja Paulina Ahokas. Palkinto jaetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Tasa-arvoteot saavat jatkoa talossa viikonloppuna pidettävillä kansainvälisillä WOW Finland -festivaaleilla sekä tämän vuoden aikana Suomen yläkouluissa toteutettavalla ISOT-hankkeella. Kaikki nämä ovat merkittäviä avauksia Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlinnassa ja nostavat tasa-arvokeskustelun ajankohtaisemmaksi kuin koskaan.

Kuva: Juha Sipilä tasa-arvojuhlassa Tampere-talossa 8.3.2017
 

Suomen hallitus on perustanut kansainvälisen tasa-arvon edistämiseksi, tasa-arvokeskustelun tukemiseksi ja Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon, International Gender Equality Prizen. Palkinnon julkisti pääministeri Juha Sipilä Tampere-talossa pidetyssä Suuressa tasa-arvon juhlassa. Juhlaan osallistui kutsuvieraina paikan päällä sekä nettistriimin kautta lähes satatuhatta koululaista. Juhlan järjestivät yhteistyössä valtioneuvoston kanslia ja Suomi 100 -pääsihteeristö, Tampereen kaupunki ja Tampere-talo, WOW Finland ja WOW Global sekä ISOT-hanke.

Kuva: Tasa-arvojuhlassa Tampere-talossa 8.3.2107
Tampere-talon tasa-arvojuhlassa pormestari Anna-Kaisa Ikonen, pääministeri Juha Sipilä ja Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tasa-arvopalkinnon tarkoitus on edistää tasa-arvokeskustelua globaalissa kontekstissa. Palkinnon voi saada henkilö tai toimija, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Kyseessä on rahapalkinto, joka on tänä vuonna suuruudeltaan 150 000 euroa ja rahoitetaan kehitysyhteistyömäärärahoista. Palkittava nimeää palkintorahan saajaksi käytännön avustuskohteen, jolla vahvistetaan naisten asemaa.

Palkinto luovutetaan ensimmäisen kerran syksyllä 2017. Joka toinen vuosi myönnettävän palkinnon on perustanut Suomen hallitus 100-vuotisjuhlavuoden päätöksenä. Palkinnon saajaa ehdottaa valtioneuvoston kanslian nimeämä palkintolautakunta, johon kuuluvat tänä vuonna puheenjohtajana Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.

Yleisöllä on mahdollisuus jättää palkintolautakunnan harkinnan pohjaksi ehdotuksia palkinnon saajasta. Nettiosoite ja ohjeet ehdotusten jättämiseksi kerrotaan Minna Canthin päivänä 19.3.2017.

‒ On hienoa, että juuri Suomi tekee tällaisen kansainvälisen avauksen. Suomella on yksi merkittävä erityispiirre, joka tekee siitä kansainvälisessä yhteisössä kiistattoman ykkösen: olemme maailman ensimmäinen maa, joka antoi täydet poliittiset oikeudet naisille. Tasa-arvon asialle on tarve, se on ajankohtaisempi kuin koskaan ja tematiikka kiinnostaa kaikkialla. Minulle on suuri kunnia, että saan toimia palkintoraadin puheenjohtajana, sanoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

On merkittävää, että palkinto julkaistaan juuri Tampereella. Kaupungissa on vahva tasa-arvon sekä miesten ja naisten yhteisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja koulutuksen perinne.

‒ Tampereella naiset ovat tasavertaisina miesten kanssa toimineet ja toimivat edelleen yrittäjinä, opettajina ja vaikuttajina. Jo vuonna 1905 oli Tampereen keskustorille kokoontunut 40 000 ihmistä vaatimaan tasa-arvoista äänioikeutta, joka seuraavana vuonna toteutuikin. Jo vuonna 1840 Tampereella toimi koulu, jossa opiskelivat sekä tytöt että pojat. Tarmokkaat naiset perustivat 1909 Varalan urheiluopiston edistämään naisten ja perheiden hyvinvointia. Tampere on jatkossakin tasa-arvon kaupunki, jossa kaikilla on mahdollisuus olla oma itsensä, osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kaupungin uudistamiseen, toteaa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Viikko huipentuu WOW Finlandiin

Tasa-arvon juhlinta jatkuu Tampere-talossa tulevana viikonloppuna 11. - 12.3.2017 järjestettävillä WOW Finland -festivaaleilla (Women of the World Finland). Kyseessä on sisällöiltään ja taidemuodoiltaan kenties laajin Suomessa koskaan toteutettu festivaali. Tapahtuma yhdistää uudella tavalla yhteiskunnallista keskustelua ja kulttuuria, tavoittaa uusia yleisöjä, mahdollistaa vuoropuhelua ja tarjoaa mahdollisuuksia uudentyyppisiin kohtaamisiin.

Festivaalin yhteydessä on toteutettu Suomen mittakaavassa laajin joukkoistamisen prosessi: Festivaalin ohjelma on luotu valtakunnallisesti 11 eri paikkakunnalla pidettyjen Think in -tilaisuuksien pohjalta. Tilaisuuksissa on lähes 700 osallistujaa vaikuttamassa tulevan viikonlopun festareiden sisältöihin.

WOW Finlandin myötä käynnistyi myös ISOT-hanke (itsenä olemisen tärkeydestä). Se on lukuvuonna 2016‒2017 tapahtuva valtakunnallinen hanke, jonka ensisijaisena kohderyhmänä ovat Suomen noin 63 000 yhdeksäsluokkalaista. Hankkeen myötä Suomen koululaiset ovat saaneet palkitun nigerialaiskirjailijan Chimamanda Ngozi Adichien teoksen Meidän kaikkien tulisi olla feministejä.

Kuva: Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon IGEP logo

Lisätietoja

Tampere-talon toimitusjohtaja
Paulina Ahokas
puhelin 040 5511 551
sähköposti [email protected]

Tampereen kaupunki
Pormestari
Anna-Kaisa Ikonen
puhelin +358 400 780 866 (sihteeri Ritva Vakkuri)


Teksti Pirkko Laitinen

Kuvat Laura Happo