Siirry sisältöön

Selvitys Kalevan lukion norovirusepidemiasta valmistui

Julkaistu 7.3.2017 11.37

Kalevan lukion norovirusepidemian aiheutti koulun keittiössä valmistetut juustosämpylät. Norovirusepidemiat ovat tavanomaisia elintarvike- ja vesivälitteisiä vatsatautiepidemioita. Tartunnat leviävät helposti myös henkilöstä toiseen.

Tampereen kaupungin elintarvikevalvonta sai tiedon Kalevan lukiossa esiintyneestä norovirusepidemiasta Aamulehden nettisivuilta 9.2. puolen päivän aikaan. Epidemiaselvitykseen ryhdyttiin välittömästi ja ensimmäinen epidemiatiedote annettiin 9.2. kello 14.

Pian todettiin että tapauksia esiintyi erityisesti abiturienteissa, jotka olivat osallistuneet matematiikan preliminääreihin. Epäiltyjä tapauksia raportoitiin yhteensä 53, joista 44 oli abiturientteja. Matematiikan preliminääreissä tarjottiin koulun keittiössä täytetty juustosämpylä, pillimehu ja jogurtti. Näistä juustosämpylä oli eniten epäilty, mitä vahvisti tieto, että ylijäämäsämpylöitä syöneet koulun kolme henkilökunnan jäsentä sairastui. Lisäksi sairastui viisi muuta opiskelijaa, jotka olivat tiettävästi syöneet sämpylän koulun kanttiinista. Lisäksi yksi preliminääreihin osallistunut oli vienyt sämpylän kotiinsa, ja perheenjäsen sairastui syötyään sen. Sämpylöitä yhdisti täytteessä käytetty kurkku.

Epidemiologiseen kyselytutkimukseen vastasi 83 abiturienttia, joista 82 otettiin mukaan tutkimukseen (yksi ulkomaanmatkaaja jätettiin pois). Osallistuneista 72 % (59/82) oli osallistunut preliminääreihin. Pääasialliset oireet olivat ripuli 14 % (11/80), oksentelu 23 % (19/82) ja kuume 20 % (16/80). Yleisoireina esiintyi yleisesti pahoinvointia 33 % (27/81) ja vatsakipua 28 % (23/82). Myös yksi veriripulitapaus todettiin. Osallistuminen preliminääreihin nosti sairastumisriskiä 2.4-kertaiseksi ja siellä juustosämpylän syönti nosti riskiä 6.1-kertaiseksi.

Norovirus levisi koulun keittiössä täytetyistä sämpylöistä

Yhteensä viideltä sairastuneelta abiturientilta sekä kolmelta henkilökunnan jäseneltä, joista yksi oli keittiöhenkilökuntaa, todettiin ulosteesta norovirus. Norovirusanalyysi tehtiin myös sämpylöiden väliin laitetuille kurkuille. Virusta ei kuitenkaan todettu, mikä voi johtua viruksen pienestä määrästä sämpylänäytteessä. Tämä on melko tavallista, varsinkin jos virus on joutunut kurkkuihin esimerkiksi käsien välityksellä. Myöskään keittiön pinnoilta ja ympäristöstä otetuista näytteistä virusta ei saatu osoitettua, mutta näytteet otettiin viikko tapahtuman jälkeen, jolloin tilat ja pinnat oli pesty ja puhdistettu jo useaan kertaan.

Kalevan lukion norovirusepidemian aiheutti koulun keittiössä täytetyt juustosämpylät. Lisäksi muutama sairastunut henkilö oli syönyt koulun kanttiinin muita kurkkua sisältäneitä sämpylöitä. Sämpylät olivat todennäköisimmin saastuneet niitä valmistettaessa joko keittiötasojen tai työntekijän käsien välityksellä. Jatkossa koulujen massakokeissa suositellaan oppilaille omia eväitä riskin hajauttamiseksi.


Lisätietoja

Epidemiologi, tartuntatautilääkäri
Sirpa Räsänen
puhelin 040 800 7562

Hygieenikkoeläinlääkäri
Katri Jalava
puhelin 040 806 3661