Siirry sisältöön

Terveysasemapalvelujen valinnanvapauskokeilu alkaa Tampereella 10. maaliskuuta

Julkaistu 7.3.2017 9.49

Tampereen kaupunki on mukana sosiaali- ja terveysministeriön terveysasemapalveluja ja sosiaaliohjausta koskevassa valinnanvapauskokeilussa. 10. maaliskuuta lähtien kokeilualueen asukkaat voivat valita, haluavatko siirtyä kokeiluun ilmoittautuneen yksityisen palveluntuottajan asiakkaaksi vai jatkaa nykyisen terveysasemansa palveluissa. Asukas voi halutessaan vaihtaa myös jollekin toiselle kaupungin terveysasemalle.

Valokuva: Lääkärin vastaanotolla.
 

Tampereella kokeiluun osallistuu 22 700 asukasta, jotka asuvat 33530 ja 33710 postinumeroalueilla. Postinumeroalueelle 33710 kuuluvat Annala, Kaukajärvi, Lukonmäki, Viiala ja Turtola. Alue on Kaukajärven tai Hervannan terveysaseman piiriä. Postinumeroalueella 33530 on osa Kissanmaan ja Hakametsän kaupunginosista. Alue on Tammelakeskuksen tai Linnainmaan terveysaseman piiriä.

Valinnanvapaus koskee perusterveydenhuollon vastaanottotoimintaa. Kokeilussa tästä palvelusta käytetään nimeä omatiimi-palvelu, joka tarkoittaa lääkärin, sairaan- tai terveydenhoitajan, fysioterapeutin, mielenterveys- ja päihdetyön ja sosiaaliohjauksen palveluita. Kokeilun ulkopuolella ovat esimerkiksi neuvolat, suun terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito; näitä palveluita kokeiluun osallistuva voi käyttää samalla tavalla kuin muutkin tamperelaiset.

- Kerrallaan voi olla yhden omatiimipalvelujen tuottajan asiakkaana ja tuottajaa voi vaihtaa kolmen kuukauden välein. Omatiimin palveluista asiakas maksaa saman asiakasmaksun kuin mitä hän maksaisi kaupungin palveluista. Asiakasmaksut kartuttavat maksukattoa kuten muilla kuntalaisilla, valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Eeva-Kaisa Mäkinen kertoo.

Kokeilualueen asukkaille lähetetään esite postitse

Palveluntuottajaa voi vaihtaa 10.3.2017 alkaen, ja vaihtoja voi tehdä koko kokeilun ajan eli vuoden 2018 loppuun saakka. Asiakkuus vaihtuu aina seuraavan kuukauden alusta lähtien. Jos siis valitsee uuden palveluntuottajan esimerkiksi maaliskuussa, tämän palveluita on mahdollista käyttää 1.4. lähtien. Vaihdon jälkeen palveluntuottajaa on mahdollista vaihtaa uudelleen aina kolmen kuukauden kuluttua siitä päivästä, jona edellinen vaihtopyyntö on tehty.

Valinta tehdään sähköisesti kaupungin tietojärjestelmässä, puhelimitse terveyspalveluiden neuvontaan tai asioimalla kokeilualueen terveysasemalla. Sujuvinta on tehdä valinta sähköisellä lomakkeella, joka löytyy Tampereen kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www.tampere.fi/valinnanvapaus. Lomakkeen käyttö edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Samalta sivulta löytyvät lähipäivinä tiedot kokeiluun ilmoittautuneista yksityisistä palveluntuottajista ja kaupungin terveysasemista. Palveluntuottajien on mahdollista ilmoittautua mukaan myöhemminkin kokeilun aikana, joten ajankohtainen tilanne kannattaa tarkistaa kaupungin verkkosivuilta.

Vaihtoilmoituksen voi tehdä myös soittamalla terveyspalveluiden neuvontaan tai asioimalla Kaukajärven, Tammelakeskuksen tai Linnainmaan terveysasemilla. Terveyspalveluiden neuvonnan puhelimessa 100 23 (matkapuhelimesta soitettaessa 03 100 23) vastataan joka päivä kello 7-22.

Valinnanvapautta on myös se, että voi halutessaan jatkaa nykyisen palveluntuottajan asiakkaana. Tällöin valintaa ei tarvitse tehdä, vaan nykyisen terveysaseman palveluja voi käyttää kuten ennenkin.

Kaikkiin kokeilualueen kotitalouksiin lähetetään 10.3. postitse esite, jossa kerrotaan valintaoikeudesta sekä ohjeet valinnan tekemisestä.


Lisätietoja

Projektipäällikkö
Eeva-Kaisa Mäkinen
puhelin 040 675 3147
sähköposti [email protected]

Projektipäällikkö
Antti Markkola
puhelin 040 674 4196
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Opa Latvala